Forfatterfokus

Hvad læser Ditte Holm Bro?

Ditte Holm Bro gæstede Christianshavns Bogfestival hvor hun samtalte med litteraturformidler Anja Majbritt Brygmann om den DR-romanpris nominerede roman "Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler". Vi spurgte, hvad hun selv læser og hvad hun vil anbefale til de københavnske læsere?

Af Marie Lund Boltau

Hvad læser du lige nu?

For tiden er jeg ved at finde vej ind i et nyt skriveprojekt, og derfor læser jeg uhæmmet og illoyalt. Jeg har mange bøger liggende på mit skrivebord, som jeg er i gang med at læse, eller som jeg tager tilløb til at læse, eller som jeg bliver ved med at vende tilbage til. Her er et udvalg: Den blinde ugle af Sadegh Hedayat, Natteskov af Djuna Barnes, Vedligeholdelsens Poetik af Mille Breyen Hauschildt, Aldrende skyer i drift af Can Xue og All about love: New Visions af Bell Hooks, Hvis du bankede på min dør af Patrizia Cavalli, Empusion af Olga Tokarczuk, Too much of life af Clarice Lispector, En tilstand af belejring af Mahmoud Darwish.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Testo Junkie af Paul B. Preciado med undertitlen sex, stoffer og biopolitik, har jeg lige læst og jeg føler mig radikaliseret. Det er en vild bog, en blanding af filosofi og aktivisme. Jeg hvirvlede gennem den, selvom den er 400 sider lang og tæt i sit væv af viden og excentriske fagbegreber. Det er akademia når det er mest underholdende og libidodrevet. Den taler om ”teknokroppene”, ”mangfoldighedens nydelse”, ”ophidselsespotentialet”,”den globale orgasmekraft”, ”hetero-kolonial grammatik”, ”kønsterrorisme”, om hvordan ”kroppene, hver enkelt af vores kroppe, er de dyrebare enklaver, hvor magttransaktioner hele tiden finder sted”. Røds selvbiografi af Anne Carson har jeg genlæst og jeg elskede den endnu højere denne gang. Den er en slags queer romance mellem de mytologiske skikkelser Geryon og Herakles. Det egensindige er en tilladelse til at afsøge nye og uregerlige former for tekst. Sådan en tilladelse var også Idag er det Daisy af Kirsten Thorup, som jeg lige har læst og haft det dejligt med. Vi ville have fortalt hinanden alt af Judith Hermann har også optaget mig meget. I bogen skriver hun om de ting, hun ikke har skrevet om i bøgerne og om forholdet mellem at skrive og drømme. ”Jeg skriver som jeg ville drømme, hvis jeg drømte”.

Ditte Holm Bro. Foto: Daniel Hjorth.

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse og hvorfor?

Herta Müllers essaysamling Kongen bukker og dræber - fordi den er forrygende i sin måde at samtænke landskab, sprog, det politiske. Ingeborg Bachmanns Malina fordi den er helt hensynsløs overfor tanken om en læser, eller den henvender sig rygvendt til sin læser; jeg får fornemmelsen af at blive indlemmet i et hemmeligt rum, noget på en gang spektakulært og ordinært, som et ægte liv.
Deborah Levys erindringstrilogi, fordi. Hun skriver ømt og klart og jeg elsker den måde hun er på sporet af kvindelige hovedpersoner, som har deres egen plads og handlekraft i verden.
Fleur Jaeggys Sweet Days of Discipline der beskriver forsagelsens begær eller begærets forsagelse. 
Anne Boyers bøger på grund af hendes kryptiske og klarsynede sætninger – hun skriver om alt fra at sy tøj i stedet for at købe nyt, om at opføre monumenter hvor vi kan gå hen med den kollektive sorg og om at være syg i kapitalismens tidsalder.

Hvad læste du som barn - havde du en litterær helt?

Jeg var ikke et læsende barn, det tog mange år for mig at nå frem til bøgerne. Men Astrid Lindgrens fortællinger fik jeg læst højt, de gjorde stort indtryk på mig, Mio, min Mio, og Brødrene Løvehjerte, deres mytiske univers hvor der altid lå endnu en verden parat bag verden, fascinerede mig.

Hvilke forfattere synes du formår bedst at gøre fortidens menneskeskæbner interessante også i dag?

Åh. Jeg holder meget af at læse Rilke (Malte Laurids Brigges optegnelser) og Woolf (Til fyret, Orlando, Mrs. Dalloway, A Room of One’s own), men jeg tænker egentlig ikke på deres bøger som historiske, de handler for mig at se lige så meget om, hvad det vil sige at være menneske i dag.