Hovedbiblioteket
Foredrag og debat

TALETID : J.R.R. Tolkien – manden, magien og myterne

24.08.22
Kig forbi Københavns Hovedbibliotek når vi hylder den sagnomspundne engelske forfatter J.R.R. Tolkien og hans forfatterskab.

Barack Obama, Stephen Colbert, Prince Charles, Pave Franz og vores helt egen Ingahild Grathmer (aka Dronning Margrethe). Listen er lang over fans af John Ronald Reuel Tolkien, hvis magiske universer og fortællinger gennem generationer optaget millioner af læsere.

Før Amazon sprænger sendefladen d. 2. september med serien ’The Lord of the Rings : The Rings of Power’ inviterer vi her på Københavns Hovedbibliotek til Danmarks største Tolkien-fest og forsøger at samle så mange Tolkien-fans som muligt for hylde den engelske forfatter og professor i engelsk sprog og middelalderlitteratur med arrangementet ’TALETID : J.R.R. Tolkien – manden, magien og myterne’ d. 24. august.

Til arrangementet vil vi forsøge at nærme os, hvad der har inspireret Tolkien og hvordan hans værker i dag lever videre inden for bl.a. litteratur, fankultur og politik. Dagens moderator er Jakob Levinsen, journalist, litteraturkritiker og forfatter til ”Helte og hobbitter – Veje omkring J.R.R. Tolkien og Ringenes Herre”.

17.00 - 17.05 Velkomst og præsentation

17.05 – 17.25 Tolkien-stand up V. Mads Brynnum, Tolkien-fan, forfatter og vært (sammen med Anders Frost Bertelsen) på podcasten ’Noget om drager’.

17.30 – 18.45 Panelsamtale:

Tolkiens brug af middelalderisme:
Lea Grosen Jørgensen, Institut for Kommunikation og Kultur – Litteraturhistorie, Aarhus Universitet. Forsker bl.a. i middelalderisme og reception af norrøn litteratur.

Tolkiens forhold til Danmark:
Casper Clemmensen, historiker og forfatter til ”Tolkien og det mytiske Jylland”. Foredragsholder i regi af Ellevirke.

Mennesket Tolkien og brugen af Tolkiens fortællinger i politisk kontekst:
Lars-Terje Lysemose, Imladris – Danmarks Tolkienforening. Journalist, forfatter og konsulent for Amazon på serien ’The Lord of the Rings : The Rings of Power’.

Tolkien og litteraturen - inspirationskilder og aftryk:
Anne-Marie Vedsø Olesen. Debuterede med den prisvindende middelalderroman ”Salernos sol”(2000) og har siden udgivet en lang række romaner og noveller. De fleste med et historisk afsæt og med elementer af magi og myter. Vedsø Olesen er vinder af DR Romanprisen 2022 for romanen ”Vølvens vej – Snehild” (2021). Andet bind i serien ” Vølvens vej – Misteltenen” i august 2022.

Så kom og vær med til at hylde Tolkien!

Der er fri adgang til arrangementet og ALLE – både grå og hvide troldmænd, orker, dværge, elvere, enter, hobbitter og Nazgûl – er velkomne!

Vi glæder os til at se jer!

Bedste hilsner Ellen og Tanne / Københavns Hovedbibliotek