gratis
Place / Room
Mødelokale
Klubber

Livsfilosofisk læseklub: "Psykologi og eksistens"

27.01.20
Denne gang tager samtalen udgangspunkt i Viktor Frankls nyklassiker, som bl.a. bygger på hans iagttagelser fra kz-lejre under WWII.

Den livsfilosofiske læseklub hopper til nutiden - næsten i hvert fald.

Efter at have læst "stoiske" tekster fra antikken prøver klubben nu en mere moderne tekst, selv om efterkrigstiden kan synes som lang tid siden.

Viktor Frankls eksistentielle overvejelser med afsæt i egne oplevelser fra flere kz-lejre.
Sådan her indleder han:
""En psykolog oplever koncentrationeslejren". Det drejer sig altså mere om at beskrive en oplevelse end om at skildre de ydre kendsgerninger; her skal gives en fremstilling af oplevelsessiden af det, så mange millioner mennesker måtte gennemgå: koncentrationslejren, "set indefra" - af én, der umiddelbart oplevede den. Denne fremstilling drejer sig derfor ikke om den store rædsel - den rædsel, der allerede er beskrevet så mange gange (uden at man dog altid har troet på den) - denne fremstilling handler om de mange små plager, elelr emd andre ord, om spørgsmålet: hvordan har koncentrationslejrens hverdag afspejlet sig i gennemsnitfangens sjæl?"

Klubben håber med dette hop op i nær-nutiden at få et passende perspektivskift - og dog stadig på en (måske) passende afstand af egen 2020-hverdag - i den stadige søgen efter formuleringer af, hvad der giver livet fylde.

Der  er plads til flere og bogen findes som ebog på Ereolen.

Henvendelse kan ske til bibliotekar Mads Kusk (2330 5219/makusk@kk.dk)