Simon Bodh Nielsen

Forfatternes Litteraturhistorie: C. Y. Frostholm om Pessoa

05.11.19
C. Y. Frostholm fortæller om den portugisiske digter Fernando Pessoa

Danske skønlitterære Forfattere byder i samarbejde med Hovedbiblioteket velkommen til efterårets sæson af foredragsrækken Forfatternes Litteraturhistorie. I november måned skal vi høre forfatter, billedkunstner og oversætter C. Y. Frostholm fortælle om den portugisiske digter Fernando Pessoa.

Det vil undervejs i foredraget både være muligt at høre uddrag fra bogen og stille spørgsmål.

Der serveres kaffe og te i pausen.

Tilmelding er ikke nødvendig, man møder bare op.

C. Y. Frostholm

Cyf er forfatter, billedkunstner og oversætter. Han har udgivet skønlitteratur siden 1985 og startede sin visuelle praksis i 1991. Han har oversat værker af bl.a. Georges Perec. Sidste år udkom Cyfs hidtil mest omfattende værk, Træmuseet, der blev premieret af Statens Kunstfond. I Træmuseet, der er en essayistisk fortælling i tekst og billede, bringes læseren på sporet af flere forfatterskaber, bl.a. den portugisiske digter Fernando Pessoa foruden også rundt i fragmentariske og forgrenede optegnelser om kærlighed, køn, diversitet, planter og planetens overlevelse, og om at være en person på jorden.

Som en del af arbejdet med Træmuseet lavede Cyf også en tekst/foto udstilling på Det Kongelige Bibliotek med titlen Pessoas træ i 2015. udstillingen præsenterede sig som et lille rejsebibliotek i Oktogonen i den gamle del af Det Kongelige Bibliotek og udforskede træer i byen, biblioteker under åben himmel, litteratur, Lissabon, Pessoas mange heteronymer.

Fernando Pessoa

Den portugisiske forfatter Pessoa levede 1888-1935 og er en af de mest betydelige digter for de portugisisktalende lande og havde en afgørende betydning for modernismens gennembrud i Portugal.

Han er særligt kendt for i sit litterære arbejde at skabe adskillige heteronymer – alternative digter-personligheder - som han lod tale med hinanden og med sig selv ud fra hver deres filosofiske position. Særligt kan nævnes Álvaro de Campos, Alberto Caeiro, Ricardo Reis og Bernardo Soares – den sidste er en forknyt bogholderassistent med de mistrøstige prosafragmenter i Rastløshedens bog, som er det værk Cyf vil fokusere på i sit foredrag her. Således kan altså også Pessoas værk og heteronymer betragtes som et træ med mange forgreninger. Ordet Pessoa betyder i øvrigt også ’person.’

Om forfatternes Litteraturhistorie

Siden 2017 har den faglige forening DsF (Danske skønlitterære Forfattere) afholdt en række foredrag under titlen Forfatternes Litteraturhistorie. Ideen med foredragene var, at en forfatter fik mulighed for at tale om en anden forfatter og dennes forfatterskab. Foredragene har  - ud over at være spændende indblik - været  på et højt fagligt og litterært niveau, og DsF har ønsket, at de også måtte komme til glæde for en bredere skare af litteraturinteresserede i Danmark. Dette er hermed muliggjort, og interesserede kan se frem til 6 årlige foredrag.