foto: Per Morten Abrahamsen

Litteratur og lyrik

Forfatternes litteraturhistorie: Pablo Llambías om Den store Gatsby

04.02.20
Forfatter Pablo Llambías vil tage os helt tæt på hovedværket Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald.

Forårets sæson af Forfatternes litteraturhistorie åbner med forfatter Pablo Llambías, der vil tage os helt tæt på hovedværket Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald.

Om Den store Gatsby

Den store Gatsby er det mest kendte af Francis Scott Fitzgeralds værker, hvor den ulykkelige kærlighed som tema og fortælling rammesættes af 1920’ernes USA og mere præcist et miljø præget af luksus, løssluppenhed og jazz-tid. Bogen skildrer Gatsbys ulykkelige kærlighedshistorie gennem en række interessante snitflader, fx mellem de boomende nyrige, aristokratiets ”old money” og gennem den opskruede luksus og løssluppenhed og tragedien og krakket, der lurer under overfladen. Illusioner, magtbalancer og uskrevne sociale og kulturelle koder bliver en del af fortællingen om Gatsby, Tom og Daisy.

Om Pablo Llambías

Pablo Llambías debuterede i 1996 med novellesamlingen ’Hun har en altan’, og udgav året efter bogen ’Rådhus’ som fik et remake i 2019, hvor Llambías udgav den anmelderroste ’Zombierådhus.’ Hans forfatterskab slår hele tiden ind på nye stier og han har da også været omkring både formater og genrer som fx sociologisk rapport, essay, skønlitteratur, poetik, drejebog og arkitekturanalyse, sci-fi, kærlighedsromaner, digte og litterære remakes. Llambías’ mange litterære eksperimenter er funderet i et stadigt samfundsengagement og en kontinuerlig undersøgelse af spændet mellem fortælling og realitet, konstruktion og autenticitet, fakta og fiktion.

Udover sin forfatterpraksis har Llambías også undervist på Forfatterskolen og på højskolerne Testrup og Krogerup. I 2007 var Llambías fast tilknyttet Syddansk Universitet som underviser. Fra 2009 til 2015 var han rektor for Forfatterskolen.

Om Forfatternes Litteraturhistorie

Siden 2017 har den faglige forening DsF (Danske skønlitterære Forfattere) afholdt en række foredrag under titlen Forfatternes Litteraturhistorie. Ideen med foredragene er, at en forfatter får mulighed for at tale om en anden forfatter og dennes forfatterskab. Foredragene er  - ud over at være spændende indblik - også  på et højt fagligt og litterært niveau, og med baggrund i et ønske om, at de også måtte komme til glæde for en bredere skare af litteraturinteresserede i Danmark er der fra start 2019 indgået et samarbejde med Københavns Hovedbibliotek om afholdelse af 6 årlige foredrag.