fotograf: Nico Iliev

Litteratur og lyrik

Månedens forfatter: Sara Maria Glanowski

19.11.19
Sara Maria Glanowski gæster Hovedbiblioteket og fortæller om sit portræt af Amerika i bogen "Skyggebokser"

I Skyggebokser tegner journalist Sara Maria Glanowski et voldsomt og rørende portræt af Amerika i kamp og forandring, fortalt gennem skæbner og miljøer, som det har krævet flere år at komme tæt på. Det er en anderledes fortælling om Amerika, der slås mod sin egen skygge. En beretning om race, køn og ulighed. Vold og ensomhed, drømme og nye fællesskaber. Og om den kamp, det er at være menneske. I ringen og udenfor.

Sara Maria Glanowski bliver interviewet af idéhistoriker Simon Chievitz, der er podcaster og boksenørd. Han har arbejdet med hvordan værdier, historie og kultur bliver iscenesat omkring boksning – både akademisk og i podcastserien 100 års boksning i USA – når sport ændrer verden. Simon er derudover medskaber af podcastkollektivet Radioaktiv og netmediet solidaritet.dk.

Om Skyggebokser:

I en boksehal ved Brooklyns havnefront, hvor Muhammad Ali og Mike Tyson har trænet, møder vi den femdobbelte verdensmester og hendes klan af kvinder, der kæmper for at slå igennem i den mest maskuline sportsgren, der findes.

Vi er med helt inde bag politiets linjer og i hælene på den mand, der overvåger Amerikas mægtigste politistyrke, NYPD, med sit videokamera som vagtværn mod politivold i fattige sorte kvarterer, da han pludselig befinder sig i centrum af det største raceoprør, nationen har set i årtier.

Og så sender en jødisk biker os ud for at følge en racistisk skinhead og leder i USA’s voksende White Power-bevægelse. Efter en lang fængselsdom fjerner han sine nazi-tatoveringer og forsøger at frigøre sig fra det broderskab, der følger med dem.

Om Sara Maria Glanowski:

Sara Maria Glanowski er journalist og forfatter. Bosat i New York og dækker USA for både danske og amerikanske medier, heriblandt The Atlantic, Al Jazeera, Vice, Narratively og Mic. Hun er uddannet journalist, har en mastergrad i amerikansk politik og journalistik fra Columbia University og har tidligere været ansat på Politiken, DR og TV2.