Københavns Hovedbibliotek
Litteratur og lyrik

MÅNEDENS FORFATTERE februar / Poul Duedahl & Maria Clement Hagstrup

27.02.23
Kig forbi Hovedbiblioteket når ’Månedens forfattere’ Poul Duedahl & Maria Clement Hagstrup, fortæller om deres nye bog ”Afvigernes ø”. Optakt ved tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen,

Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønskede i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af?

Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø. I 1911 købte staten Livø i Limfjorden og indrettede en isolationsanstalt, som indtil 1961 husede 743 kriminelle, asociale og moralsk åndssvage mænd. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Mændene var afskåret fra omverdenen, ofte i årevis, og for mange var flugt, sterilisation eller kastration den eneste udvej.

Kig forbi Hovedbiblioteket når ’Månedens forfattere’ Poul Duedahl & Maria Clement Hagstrup, fortæller om bogen ”Afvigernes ø”, der udkommer 22. februar.

Forud for interviewet vil tidligere statsminister Poul Nyrup holde et kort oplæg med udgangspunkt i sin egen fars historie, der som dreng blev stemplet ’moralsk åndssvag’ og tvangsanbragt på Livø i 1920.

Dagens moderator er Liv Thomsen, forfatter, journalist og kvinden bag Historieselskabet.

Program:

Kl. 17.00-17.05 Velkomst og præsentation

Kl. 17.05-17.20 Oplæg ved Poul Nyrup

Kl. 17.20-18.20 Interview Poul Duedahl og Maria Clement Hagstrup

Om bogen:

Livø Anstaltens historie er fortællingen om en helt central side – og bagside – af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie. Den viser, hvordan et land for ikke længe siden behandlede sine afvigere. En enkelt blev senere far til en dansk statsminister.

Om forfatterne:

Poul Duedahl er professor i historie på Aalborg Universitet og har udgivet en lang række bøger om forskelligartede emner. Herunder bl.a. "Den fjerde rytter" og "Forbrydelsens ansigt"

Maria Clement Hagstrup er museumsinspektør på Vesthimmerlands Museum.

Der er fri adgang til arrangementet og alle er velkomne!

Bedste hilsner Ellen og Tanne / Københavns Hovedbibliotek