Foto: Lærke Posselt

2. sal
Litteratur og lyrik

NY DATO - 28/4 2022! Mikael Josephsen: Om hjemløse-romanen 'de andre' og engageret litteratur

28.04.22
Vi har fundet en ny dato med forfatter Mikael Josephsen! Det bliver den 28/4, hvor romanen 'de andre' tilmed har 1 års fødselsdag. Så udover at tale om romanens temaer og om engageret litteratur, taler vi med Mikael om bogens første leveår og bogmarkedet generelt.

Hør forfatter Mikael Josephsen fortælle om sin anmelderroste og socialrealistiske roman 'de andre'

I forbindelse med kommunalvalget i november satte vi på Husum Bibliotek fokus på samfundsengageret litteratur. Temaet skulle kulminere med et besøg af Mikael Josephsen, hvis socialrealistiske og anmelderroste roman 'de andre' (2021) på barsk vis skildrer, hvordan det er at leve som hjemløs i Danmark. Desværre blev vi nødt til at udskyde besøget, men nu har vi glædeligvis fundet en ny dato: Den 28/4 2022.

Om romanen skrev Forlaget Gyldendal: "de andre er en poetisk og rå kollektivroman om hjemløshed og om gadens magnetisme. Om liv som er hærget af vold og skam, men som også – i små øjeblikke – er fulde af lys. Der er ting, som gaden ikke kan gøre hårdt; en lille blufærdighed i fællesbadet på havnen, et aparte venskab, en drøm om et hjem."

Romanen fik en fornem modtagelse af de fleste anmeldere og blev i Information ligefrem kaldt en "nyklassiker om samfundets nederste".

Med erfaring fra sit eget liv som hjemløs og misbruger, skildrer Josephsen troværdigt og detaljeret en verden, som de fleste af os konfronteres med på daglig basis, men som de færreste af os nok rigtigt kender til. Romanen bliver aldrig aktivistisk, men den tvinger os til at se en række tankevækkende realiteter om vores samfund i øjnene.

Man behøver ikke have læst bogen for at deltage. Vi taler om bogen på en måde, så det er interessant uanset hvad – men forhåbentlig får du lyst til at læse den efterfølgende.

Om forfatteren

Mikael Josephsen debuterede i 1998 med digtsamlingen Haven under huden. Inden da havde han været igennem 20 års misbrug og adskillige indlæggelser. Siden har han udgivet flere romaner og digtsamlinger – mange af dem med direkte afsæt i hans barske livserfaringer.

I 2014 blev Mikael Josephsen ramt af en ny nedtur og blev indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling. Dette er skildret poetisk, intenst og rørende i digtsamlingen KNÆK

Det var forfatter og forlæggeren Hans Otto Jørgensen, som hjalp Mikael tilbage til litteraturen, da han tilbød Josephsen et ophold på Forlaget Gladiators forfatterskole.