Litteratur til urolige tider: Beroligende digte

Når uroen gnaver: søg tilflugt på poesihylden.

Netop i disse dage, hvor den genkendelige hverdag er suspenderet, så er det ekstra godt at poesien findes. Digte kan ramme os på en helt særlig måde, tale til følelserne, sætte gang i tanker og refleksioner, forny vores syn på tilværelsen, og så kan de give ro -- lige meget, om du behøver et 5 minutters pusterum eller en længere beroligende fordybelsespause. Derfor har vi samlet en vejviser til vores (bibliotekarernes) sikre og pålidelige udvej, når usikkerheden nager. 

Beroligende og håbefulde poetiske pusterum

Er du på udkig efter et beroligende pusterum tilsat poesi og måske en smule håb, så dyk fx ned i Peter Nielsens "Tider". Der er noget beroligende over at læse digtene i "Tider". Det er en stille og drømmende digtsamling med sans for detaljen og sanselige bevidsthedsstrømme. Digtenes forundring og refleksion over livets øjeblikke og indtryk er smittende på den gode måde. Peter Poulsens "Aflytning af stilheden" (titlen siger det hele) byder også på fine og lettilgængelige indfald om de store og de små øjeblikke i tilværelsen, det vigtige i livet, og det med ro, overskud og nærvær. Det kan også være ganske beroligende at læse Søren Ulrik Thomsens "Det værste og det bedste" og blive mindet om alt det i livet, som er bedst (man kan jo nøjes med at læse den halvdel af digtene, der handler om det bedste). Flere digte med strejf af håb og bedre tider finder du i "Solen og hendes blomster" af den unge indisk-amerikanske digter Rupi Kaur. Med sine digte og illustrationer omfavner hun den styrke og glæde, der kan blomstre frem på den anden side af svære tider. 

Finurligheder og smil på læben

Smil og gode grin kan man ikke få for mange af, og her kan poesien og sprogets finurligheder være til stor hjælp. Lån fx Benny Andersens "Personlige papirer" på eReolen og nyd hans vidunderlige sans for sprogets muligheder og iboende humor og lad et lille eller stort smil indfinde sig på dine læber. Birgitte Krogsbølls "Dyr med næb ordnet efter antal vinger" er også indbegrebet af finurlig. Man kan ikke andet end at blive i godt humør, når man læser hendes listedigte med fx dyr med bagage ordnet efter rummelighed, hvor bl.a. kuffertfisken, taskekrabben og lommelærken optræder. I "Dagene er data" formår Lone Hørslevs igennem leg med ord at indkapsle både humor og alvor, og så er den kort og godt bare virkelig læseværdig. Ingen anbefalinger af digte, der kan få smilet frem, uden Sarah Cohr Lützens "Everybody calm down" (selvom den desværre ikke kan lånes på eReolen endnu). Den er noget så særligt som en samling af lyriske yogavejrtrækningsøvelser tilsat fine illustrationer og en god portion humor.

Med poesien på tur i naturen

Når nu vi ikke kan tage på lige så mange ture ud i naturen som vi plejer, så er der noget virkelig beroligende ved, at vi stadig kan komme tæt på den i poesien: Flyv med fuglene på træk i Steen Steensen Blichers udødelige klassiker "Trækfuglene", nyd solnedgange og sans bølgerne med Rasmus Nikolajsen i "Tilbage til unaturen", få øje på skønheden, der hænger på træerne sammen med Ursula Andkjær Olsen i hendes "Skønheden hænger på træerne", sug drømmeagtige naturskildringer til dig i Ole Sarvigs "Grønne digte" og glem blot for en stund den desperate følelse af hjemløshed og isolation eller gå en tur med Pablo Neruda i det hvide sand blandt vilde blomster, den varme sol og Stillehavets salte luft, og smag på hans hyldest til kærligheden i "Hundrede kærlighedssonetter".

Tag en dyb indånding, download eReolens app, læs!

Vil du have flere anbefalinger til (be- og foruroligende) læsning? Tilmeld dig nyhedsbrevet Litterær Luksus.