Victoriansk vinterlæsning

22.11.12
En blondenatkjole med blodstænk, en tom vugge på et mørkt barnekammer, hjemsøgte landsteder, skumle gyder, lyden af en drosche der hastigt kører gennem natten… Blågårdens nye bibliotekar Caroline anbefaler kriminalhistorier, gys og mysterier fra et forgangent århundrede.

Viktoriatiden danner ramme om mange dragende og uhyggelige fortællinger.  Frygtelige ugerninger begået i gaslampens skær får det til at løbe ekstra koldt ned ad ryggen og er du til krimi og gys er her et par anbefalinger af ubehagelige, uhyggelige eller mystiske fortællinger, der er skrevet under eller om tiden hvor Dronning Viktorias regerede det britiske imperium (1837 – 1901). Disse historier egner sig perfekt til de mange mørke og tågede aftener, der venter forude…

De følgende bøger er spændende beretninger om autentiske kriminalsager fra viktoriatiden, skrevet af journalister der ikke lader krimiforfatterne noget tilbage når det kommer til at opbygge suspense og fremmane stemninger…


- Kate Summerscale “Mr Whichers mistanker eller Mordet i Road Hill House”

En ekstremt spændende beretning om viktoriatidens berømteste og skrækkeligste barnemord:

På det afsides landsted Road Hill House bliver husets tre-årige kæledægge Saville bortført fra sin vugge i nattens mulm og mørke. To lokale finder liget af den lille dreng i tjenestefolkenes kloset sammen med et blodigt bryststykke og en krøllet avisside... Stjernedetektiven Mr. Whicher fra Scotland Yard bliver tilkaldt og går i gang at optrevle den uhyggelige forbrydelse, og det står hurtigt klart at morderen skal findes blandt den lille drengs familiemedlemmer eller barnepiger.

Hele England fulgte med i opklaringen af denne sag og gyste over de frygtelige spor der dukkede op. En blodig natkjole rystede de bornerte viktorianere, dels på grund af de makabre implikationer, men især fordi det var uhørt at omtale noget så privat og intimt offentligt. Sagen startede en ”detektiv-feber” i England og i kølvandet på den rigtige forbrydelse spirede den engelske detektivromangenre frem. I journalisten Kate Summerscales hænder er denne mørke fabel dog mere spændende end nogen kriminalroman.


- Douglas Starr “The Killer of little shepherds”

Den franske Ripper:

Dette er beretningen om seriemorderen Joseph Vacher, også kendt som Den Franske Ripper, der skabte skræk og rædsel i Frankrig gennem 1890erne. Den hastigt fremadskridende industrialisering havde på det tidspunkt skabt en hel hær af vagabonder, der flakkede om i de franske provinser på jagt efter forefaldende arbejde. Som en del af dette omrejsende proletariat rejste Vacher fra egn til egn, og da politiet dengang ikke samarbejdede på tværs af distrikter, lykkedes det ham at få uhyggeligt mange ofre på samvittigheden før han endte i guilllotinen. Douglas Starrs bog er dels et portræt af Vacher og hans forbrydelser, dels en indføring i den dengang gryende kriminologi, der takket være den opfindsomme Dr. Alexandre Lacassagnes metoder, endte med at føre til Vachers anholdelse. Lacassagne var en pioner inden for toksikologi, analyse af blodstænk, ballistik og en psykologisk/sociologisk tilgang til forbrydelser og betragtes af mange som den moderne kriminologis fader. I ”The killer of little shepherds” følger man både Vachers eskalerende morderiske vanvid og Lacassagnes determinerede forsøg på at forfine sine metoder, så de kan afsløre den frygtede morders identitet. Teknisk set er det nok lidt uholdbart at kalde en fransk beretning for viktoriansk, men det er en rigtig spændende bog, så det ser vi stort på.

Findes ikke på Københavns Biblioteker. Reserver den i stedet her 


- Duncan Hamilton ”Harry alias Kammertjeneren: en berømt victoriansk juveltyvs upålidelige liv”


- Kate Colquhoun ”Mr Briggs’ hat"


- Henry James ”Skruen strammes”

En utraditionel spøgelsesklassiker:

Denne berømte gyser siges at være inspireret af hændelserne I Road Hill House. En uhyggelig historie om en guvernante, der ansættes til at passe to børn på et landsted. Hendes forgængere er forsvundet på mystisk vis og onde magter hjemsøger guvernanten og de to uskyldige (?) børn…  ”Skruen strammes” er en mesterlig spøgelseshistorier, der er helt fri for genrens klicheer. Her er ingen raslen med lænker, men i stedet en krybende uhygge, der subtilt manes frem mellem linjerne.

- Charles Dickens ”Vor fælles ven”

Dickens er viktoriatidens forfatter par excellence og ”Vor fælles ven” er hans mesterværk. Det digre værk indledes med at to professionelle ligfiskere(!) finder en opløst krop drivende i Themsen. Liget bliver identificeret som den unge John Harmon, der stod til at arve en stor sum penge.  Spørgsmålet om hvem der skal arve pengene sætter gang i en kaotisk mord- og afpresningsintrige, der involverer diverse mystiske bipersoner fra det ganske London. For eksempel den kærlighedssyge konservator og knoglekunstner Mr. Venus og den etbenede skurk Mr. Wegg, der oveni sine bestræbelser på at få fat i Harmon-arven, prøver at skaffe sit amputerede ben tilbage fra Mr. Venus, der har ”artikuleret” det i en af sine knogle-skulpturer og ikke er meget for at gå af med det.


Læs også: 

Dickens uafsluttede krimi ”Mysteriet om Edwin Drood”.
Da Dickens døde inden han fik færdiggjort historien, må du selv opklare kriminalgåden i denne bog…

 

TEGNESERIER:

- Alan Moore og Eddie Campbell ”From Hell”

Ripper-fortællingen over dem alle:

Moores mesterlige tegneserie om Jack the Ripper. Moores historie tager udgangspunkt i den verserende teori om en Ripper-konspiration med tråde til både det engelske kongehus og frimurerordenen. Moore og Campbell suger læseren ind i et London spækket med okkult symbolisme, hemmelige ordner og mørke pagter. Filmen From Hell med Johnny som politiinspektør Abberline er (løseligt) baseret på tegneserien.


- Brian Augustyn og Mike Mignola ”Gotham by gaslight”

Batman vs Jack the Ripper

Dette er en af de mere vellykkede spin off-hybrid-mash up-batman-historier. Handlingen udspiller sig i 1889, hvor mørkets ridder opsøger den progressive psykolog Sigmund Freud for at tale om de frygtelige mareridt hvor han gennemlever sine forældres mord nat efter nat. Efter Freuds råd vender Batman tilbage til Gotham for at se sine traumer i øjnene. Uheldigvis har Jack the Ripper også besluttet sig for at besøge Gotham…


- Alan Moore og Kevin O’Neill ”Det hemmelighedsfulde selskab”

Den viktorianske Justice League

 Mina Harker fra Dracula, Kaptajn Nemo, Allan Quatermain, Dr. Jekyll og den usynlige mand som okkulte detektiver i en victoriansk Justice League! Det kan kun være godt, og det er det. Serien er spækket med henvisninger til Sherlock Holmes, Jack the Ripper og andre viktorianske personager. Moore giver den hele armen med alt godt fra den viktorianske æra: Sherlock Holmes, luftballoner, Jack the Ripper, opiumshuler, skrækromantiske monstre, steampunk-maskiner, you name it.


Læs også:

- Victorian Undead - en victoriansk zombietegneserie

Mere:

- Murder Rooms - rigtig god krimiserie om Conan Doyle og Dr Bell, der inspirerede ham til Sherlock-figuren

- Sherlock- ny fed serie med Sherlock og Watson som detektiver i nutiden 

- The Casebook of Sherlock Holmes - alletiders bedste Sherlock Holmes-filmatiseringer med Jeremy Brett

- Rødt Lys Stop - en ny krimi af den gode S. J. Bolton, om en Ripper-copycat

- Pride, Prejudice and Zombies - Jane Austens klassiker kombineret med en zombie-apokalypse

- Portræt af en morder - Patricia D. Cornwall mener at kunne bevise at kunstneren Walter Sickert var Jack the Ripper og argumenterer herfor i denne bog.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket