19. december: Juleplatter

19. december: Juleplatter

19 december 2010 af Edith Wessel
Juleplatter er oprindeligt et dansk fænomen, men i dag udviser samlere over hele verden interesse for de danske juleplatter – og at anskaffe sig en traditionel antik kan være en relativ dyr fornøjelse. Om end deres populære storhedstid må siges at være passeret lever juleplattens tradition stadig i bedste velgående i alskens former. Læs mere her.

 

Platte

Verdens første juleplatte blev skabt hos Bing & Grøndahl i 1895. Frans August Hallin tegnede denne første juleplatte med den poetiske titel ”Bag den frosne rude” med den siden så karakteristiske blå baggrund.

 

Siden udkom der også juleplatter fra den Den kongelige Porcelænsfabrik. Den første med titlen ”Maria med barnet”udkom i 1908 udført af Christian Thomsen.

 

Siden har både Bing & Grøndahl og Den Kongelige Porcelænsfabrik udsendt juleplatter hvert år, og i dag er de mange juleplatter samleobjekter. Visse sjældne årgange af juleplatter indbringer store summer ved auktioner i hele verden. Markedsprisen for den første juleplatte fra Den Kongelige Porcelænsfabrik fra 1908 ligger på omkring 20.000 kr.

Juleplatten udføres stadig efter en særlig teknik, den såkaldte skæringsteknik, hvor en modellør efter kunstnerens tegning skærer billedet i den gipsmodel, efter hvilken platten fremstilles. Hver platte dekoreres derefter af en maler med blå underglasurfarve, hvorefter den glaseres og brændes, så den står færdig med det uforgængelige billede under glasuren.


Plattere

I det sidste halve århundrede er juleplatten blevet et bredere populært fænomen.

Det ses f.eks. at virksomheder vælger at skænke deres medarbejdere med firmajuleplatter efter eget design. Juleplatten har også vundet domæne i Foreningsdanmark - ofte som en identitetsskabende pokal, der får en særlig personlig betydning som trofæ for vinderen.

Med internettets tilkomst findes der mange spændende muligheder for at kunne designe og bestille din helt egen juleplatte – gå blot på opdagelse www.


Plattest

Det lader faktisk til, at juleplatterne er ved at gøre come back i selskab med retrobølgen, hvor brugskunst fra 1950 -70’erne støves frem af gemmerne. Så skulle du ligge inde med ”I den gamle bondegård” fra 1969 eller ”Vinterskumring” fra 1974, så er det på høje juletid at få dem fremmest på kaminhylden i årets julepynt.


Seneste kommentarer

Feedback