Morten Søndergaard: Processen og det halve kongerige

09.11.11
I går under Kbh Læser gik der Kbh lytter i det mørklagte tårnværelse i Nicolai kunsthal. Hovedbiblioteket havde i samarbejde med Nicolai kunsthal inviteret til en times intens oplæsning med Morten Søndergaard og hans Processen og det halve kongerige (2010). En oplevelse af de helt unikke.

For hvad sker der med høresansen og eftertænksomheden, når man hører en oplæsning frarøvet sin synssans? Dette spørgsmål blev udfordret over for et tætpakket mørklagt publikum liggende på madrasser iført sovebriller.

Jeg ved ikke, HVAD, der skete, men NOGET skete der. Måske hørte man bedre efter i mørke? Måske SMAGTE man lidt mere på ordene, når man ikke kunne SE? Eller måske er sanserne slet ikke så gode til multitasking og fungerer bedste EN AD GANGEN? Måske skulle man ikke tænke så meget men bare NYDE. Ja.

Søndergaard vendte til slut tilbage til slutningen, han var startet med; de genkendelige ord blev som et trygt møde med en gammel ven efter en time ud i det kendte og ukendte (og ufatteligt velklingende) Søndergaardunivers:

”Det hyler for mit øre, min farmor sagde, at når det hyler, så taler nogen om en, men hvilken telefoncentral holder styr på den form for kommunikation? Jeg går tur op i bakkerne, H.C.Andersen og Kafka sakker bagud og vil helst snakke sammen om gamle kærester, så de må selv finde tilbage til huset.”

Tusind tak til Morten i mørke.