Ny bog om løbelegenden Emil Zátopek

23.07.14
Den tjekkoslovakiske løbelegende Emil Zátopek var en af 1900-tallets største løbere. I den biografiske roman "Løb" skildre Jean Echenoz Zátopeks liv. Det er historien om en helt almindelig mand, der udvikler en passion for løb og under det kommunistiske regime igen og igen slår verdensrekorder og ender som en sportslegende.

Løb af Jean Echenoz
Lindhardt og Ringhof, 2014. 132 sider. ISBN: 978-87-11-35369-1.

Den tjekkiske løber Emil Zátopek vandt 5 og 10 km løbene ved OL i Helsinki i 1952. I sidste øjeblik valgte han også at stille op i maraton for første gang. Han ikke blot gennemførte, han vandt med tiden 2:23:03.
På grundt af hans mangesidet løbetalent, blev han kaldet det tjekkiske lokomotiv. Emil Zátopek var den første løber der brød 19-minutters barrieren på 10 km. Det var i 1954.

Efter hans løbekarriere havde han en vis indflydelse i Det tjekkoslovakiske kommunistiske parti. Han støttede den demokratiske fløj og efter Foråret i Prag blev han fjernet fra alle tillidsposter og ekskluderet fra kommunistpartiet. Som straf blev han desuden tvunget til at arbejde i en uran-mine i flere år.

Emil Zátopek blev rehabiliteret af Václav Havel i 1990. Han døde i Prag i 2000. 78 år gammel. Efter hans død blev han udråbt som århundredets tjekkiske sportslegende.

På 136 fortæller Jean Echenoz om Emil Zátopek liv og præstationer. Anmelderne er ikke enige om bogens kvalitet. I Berlingske giver Jeppe Krogsgaard Christensen bogen nogle hårde ord med på vejen: "Jean Echenoz' mesterskab glimrer ikke i hans biografiske roman »Courir«, der nu er oversat til dansk og har fået den lige så oplagte som uoplagte titel »Løb«. Og der er stort set problemer med romanen på alle leder." Han fortsætter senere i anmeldelsen "Nogen stor stilist fremstår Jean Echenoz i det hele taget ikke som i »Løb«. Han fortæller i og-så-og-så-stil, og hans prosa er ikke i gode hænder hos ellers velestimerede Hans Peter Lund, hvis oversættelse er umusikalsk, lagt bag et pigtrådshegn af kommaer og sine steder decideret sort."
(Sidst over stregen i: Berlingske. 29.06. 2014)

Mere positiv er Henriette Bacher Lind der anmelder for Jyllands-Posten. Hun skriver: "Jean Echenoz er til stede i teksten som den vidende, analyserende, let ironiske fortæller, der har styr på både sin hovedperson og de epoker, som henholdsvis skaber og tilintetgør ham." Og fortsætter: "Han skriver i en sendrægtig, dvælende stil, som skaber en god kontrast til stoffets indre tempo, og Emil Zátopek får den forgyldte oprejsning, han fortjener."
(Det tjekkiske lokomotiv i: Jyllands-Posten. 23.06. 2014)

Weekendavisens Jørgen Herman Monrad er også overvejende positiv: "Noget af det fine ved den lille, velskrevne og veloversatte roman Løb er den måde, hvorpå forfatteren undlader at glorificere sin helt. Jean Echenoz viser os, hvordan Emil Zátopek med indædt stædighed og en lille smule humor overlevede fabriksarbejdets, nazismens og kommunismens brutalitet."
(Løb for livet, Zátopek! i Weekendavisen. 04.07.2014)

Om alle omstændighed, har jeg besluttet at give bogen en chance og tager den med sydpå som ferielæsning.

Om Jean Echenoz

Wikipedia [en]: Jean Echenoz
"Jean Echenoz (born 26 December 1947 in Orange, Vaucluse, France) is a French writer."

Om Emil Zátopek

Olympic.org:  Emil Zátopek
"Emil Zátopek dominated his sport and is the only runner to win the 5,000m, the 10,000m and the marathon at the same Olympic Games."

Wikipedia [en]: Emil Zátopek
"Emil Zátopek (19 September 1922 – 22 November 2000) was a Czechoslovak long-distance runner best known for winning three gold medals at the 1952 Summer Olympics in Helsinki. He won gold in the 5000 metres and 10,000 metres runs, but his final medal came when he decided at the last minute to compete in the first marathon of his life. He was nicknamed the "Czech Locomotive"."