Stort og flot værk om Knud Rasmussen

16.06.10
Kirsten Hastrup har skrevet en god bog om polarforsker Knud Rasmussen og hans samtid.

Der er skrevet meget om og af Knud Rasmussen og om polarforskning.
Vinterens hjerte af Kirsten Hastrup beskriver manden Knud Rasmussen som polarforsker, jæger og fortæller. Hans person og bedrifter sættes ind i en ramme af samtidens videnskabelige, kulturelle og politiske tanker, hvor det nationale og mandige fylder en del. Historien om Knud Rasmussen er ikke kun en historie om en mand, der rejser under umulige forhold. Det er også historien om kolonisering, nationalfølelse og Grønlands samling. Hans forhold til andre tidligere og samtidige opdagelsesrejsende, som Nansen, Nordenskiöld og Peary, er også et tema gennem bogens tekst.

Bogen giver læseren mulighed for fordybelse og er klart anbefalelsesværdig.

Anmeldelser og interview

Giv mig Vinter og Hunde af Søren Schauser på Berlingske Tidende (26. april 2010)
"Knud Rasmussen var ikke bare polarforsker. Den berømte dansker opdyrkede selve rejsen som videnskabelig metode. Og han elskede alt, der fulgte med - vinteren, hundene, kvinderne. Kirsten Hastrup har skrevet en varm bog om et koldt emne."

Vinterens Hjerte interview med Kirsten Hastrup på DR P1 : Faglitteratur (P1 27. april)
"Vi kommmer tæt på hans store betydning for vores viden om de arktiske folk fra Grønland til Stillehavskysten; hans betydning for udviklingen af antropologien som forskningsfelt; hans mange ekspeditioner; tidens andre store  polarforskere bl.a. norske Fritjof Nansen og Roald Amundsen og amerikanske Robert Peary. Og så er bogen fyldt med masser af fascinerende billeder fra ekspeditionerne."

Vinterens hjerte - Knud Rasmussen og hans tid af Erik Ingemann Sørensen på Historie-online.dk
"I det arktiske øde er det en urgammel tradition at sætte en varde. Den fortæller, at man har været netop dér - og gemt i den korte meddelelser. Varder sættes også over andre. Over deres bedrifter. "Din Varde rager op paa Tidens Skær", skriver Johannes V. Jensen om vennen Knud Rasmussen. Stærkt og enkelt. Nu har professor Kirsten Hastrup med bogen ”Vinterens hjerte – Knud Rasmussen og hans tid” sat endnu en varde over polarforskeren, jægeren og fortælleren, der mere end nogen anden er knyttet til det arktiske øde i nord."

Knud Rasmussen-links

Det Kongelige Bibliotek : Knud Rasmussen
Netudgivelse af de 44 bevarede dagbøger fra Knud Rasmussens rejser og ekspeditioner.

Knud Rasmussen Selskabet
Forening der udbreder kendskabet til Knud Rasmussens virke i og for Grønlands historie, natur og befolkning.

Wikipedia: Knud Rasmussen
"Leksikonartikel. Knud Johan Victor Rasmussen (7. juni 1879 - 21. december 1933) var en dansk/grønlandsk polarforsker som udforskede Grønland på adskillige ekspeditioner."

Knud Rasmussen i e-resurserne

Bor du i Københavns Kommune og er du registreret som låner, kan du bruge en del af E-resurserne fra din egen pc. Ellers må du forbi et af bibliotekerne.

Knud Johan Victor Rasmussen på Gale Biography in Context
"Knud Johan Victor Rasmussen was a Danish explorer and ethnologist who participated in several Arctic expeditions through Greenland. He also completed an exceptionally long expedition that began in Greenland, proceeded to Canada, and ended in Alaska. During these expeditions he studied and recorded the migration and culture of the Eskimo."
(Kilde: Science and Its Times. Ed. Neil Schlager and Josh Lauer. Vol. 6. Detroit: Gale, 2000)

Across Arctic America: narrative of the fifth Thule expedition på Gale Science In Context
"Between 1921 and 1924, Knud Rasmussen led a small band of colleagues in a journey of investigation across arctic North America, from Hudson Bay to the Bering Strait. The full scientific report of the Fifth Thule Expedition, as it was called, fills ten volumes. This single volume, Across Arctic America, is Rasmussen's own reworking and condensation of the larger series and gives the essence of the Arctic and its people."
(Kilde: Across Arctic America: narrative of the fifth Thule expedition." Arctic 53.1 (2000))

Kirsten Hastrup: Vinterens hjerte : Knud Rasmussen og hans tid
Reservér
  • Bog