Naja Marie Aidt anbefaler

Hvilke bøger læser digteren selv? Naja Marie Aidt er forfatter til bl.a. digtsamlingen ’Alting blinker’ og novellesamlingen ’Bavian’. I 2008 fik hun Nordisk Råds litteraturpris. Her kan du læse Naja Marie Aidts anbefalinger af gode bøger, som hun selv nyder at læse.

Julia Franck: Middagsfruen
”En roman om de to verdenskrige og en families skæbne. Julia Franck er tidligere indbygger i DDR og har skrevet nogle gode bøger før denne, som vandt Tysklands største Litteraturpris.”

Sara Stridsberg: Darling River
"Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2007 er tilbage med et brag af en bog. Mørk, sær, drømmende, dragende og frastødede på samme tid. Nabokovs Lolita har en central rolle, når faderen kører rundt med sin datter i brændende skove og ved sumpede floder, gennem lange varme nætter ..."

René Jean Jensen: Jeg har planlagt at dagdrømme
”En stor digtsamling af et stort talent. En meget klog og morsom bog. En bog man kan blive ved og ved med at vende tilbage til. Suiten "Dengang jeg red på æslet" er et lille mesterværk.”

Hjalmar Søderberg: Doktor Glas
"Forlægget for Kerstin Ekmans nye roman, Mordets Praksis (som også er stærkt anbefalelsesværdig!). Fantastisk at læse en roman fra 1905 der er så lysende og let sprogligt, og så brutal i sit stof. Romanen forekommer at være ligeså aktuel nu, som da den blev skrevet, i sin kritik af forbrugssamfundet og grådigheden,  bl.a. Men mest af alt er det en bog om kvindeundertrykkelse, og det er det aspekt Kerstin Ekman så smukt fanger i sin beslægtede roman."

Simon Pasternak og Christian Dorph: Jeg er ikke her
”Tredje del i krimiserien, der foregår i halvfjerdserne og nu også firserne i København. En elegant, velskrevet, elementært spændende og kulørt krimi der på mange måder hæver sig over genren ved sit smukke sprog.”

Johannes V Jensen: Himmerlandshistorier


”Et must. En af mine yndlingsbøger. Sproget er så forunderligt skønt, at man må græde. En klassiker, man må unde sig selv at læse.”

Agota Kristof: Det store stilehæfte
”Da jeg i sin tid læste disse tre romaner, der udgør en trilogi, forstod jeg hvorfor man skal skrive romaner. Kristof skriver med en dirrende pen, og ofte så enkelt, at det kunne være en børnebog. Men det er det ikke! En meget heftig fortælling om to tvillingebrødre og en krig i (øst)Europa. Bøgerne er som en labyrint, og når man er færdig, er man nødt til at starte forfra, fordi forfatteren i den grad tager sin læser ved næsen.”

Junos Diaz: Oscar Wao og hans korte forunderlige liv
”Romanen er vildt sjov og fortæller en historie om immigranter fra den dominikanske republic i New York. Man morer sig konstant, og bliver klogere. For mig havde den særlig betydning, da jeg ankom til Brooklyn. Jeg forstod hvordan amerikansk litteratur har den funktion, at forskellige kulturer lærer noget om hinanden. Og det betyder noget for, hvordan man lever sammen.”

Paula Fox: Desperate personer
”Paula Fox hører til mine amerikanske forbilleder. Hun skrev denne lille roman i halvfjerdserne, men først for cirka 10 år siden blev den kult, da forfattere som Jonathan Frantzen fik øje på den. Den handler om middelklassen og middelklassens frygt, den er sprogligt en fornøjelse at læse, og den er tæt og sjov og dybt foruroligende. Paula Fox's erindringer, der også delvist er udkommet på dansk, kan også stærkt anbefales.”

Trude Marstein: Weekend
”Der er over hundrede personer med i denne tykke, norske roman, som ikke ligner noget andet. Man følger beboerne i en lille by over en weekend. Hvis man ikke kan hitte rundt i personerne, gør det ikke noget. En stor læseoplevelse, fuld af liv, og en kraftpræstation fra en af Nordens bedste nutidige prosaister.”

Læs mere om Naja Marie Aidt på Gyldendals hjemmeside og på forfatterens egen side

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Julia Franck: Middagsfruen : roman
Reservér
  • Bog

Middagsfruen : roman

Af Julia Franck (2008)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Darling River : doloresvariationer : roman

Af Sara Stridsberg (2010)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Jeg har planlagt at dagdrømme : digte

Af René Jean Jensen (2010)
Læs mere
Reservér
  • Lydbog (cd-mp3)

Doktor Glas

Af Hjalmar Söderberg (2010)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Jeg er ikke her : kriminalroman

Af Christian Dorph (2010)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Himmerlandshistorier : et udvalg (Ved Uffe Andreasen)

Af Johannes V. Jensen (f. 1873) (1981)
Læs mere
Junot Díaz: Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv
Reservér
  • Bog

Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv

Af Junot Díaz (2009)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Weekend : roman

Af Trude Marstein (2009)
Læs mere
Spørg biblioteket