Grundtvigs Kirke

30.09.10
Grundtvigs Kirke, eller Grundtvigskirken, stod færdig til indvielse den 8. september 1940. Læs og hør om den store kirken på Bispebjerg.

Kirken blev bygget til minde om N.F.S. Grundtvig (1783-1872). Arkitekt og bygmester på byggeriet var Peder Vilhelm Jensen Klint. Byggeriet startede i 1921.
Peder Vilhelm Jensen Klint døde i 1930. Hans søn arkitekt Kaare Klint overtog projektet og fuldførte byggeriet.

I dagens udgave af DR P1-programmet Stedsans fortæller Anne-Marie Steen Petersen om Grundtvigs Kirken, eller som hun kalder den: Den store åndemaske på bjerget.
Hun fortæller om kirken tilblivelse og arkitektens tanker bag bygningen, mens hun fører Claus Berthelsen rund i kirkebygningen.
DR P1 Stedsans: Grundtvigs Kirke

Anne-Marie Steen Petersen skrev tilbage i 1997 bogen Som i ét stof : en fortælling om Grundtvigskirken og dens bygmester, om Grundtvigskirkens arkitektoniske og historiske baggrund og med et portræt af dens arkitekt, P.V. Jensen-Klint.

I lektør-udtalelsen til bogen skrev Jette Andreasen: "Bogen er skrevet i et prunktløst sprog, der emmer af forfatterens engagement. Der er hele tiden en tråd til nutiden med cykelture til Klints andre bygninger, besøg på Akademiets Samling af Arkitekturtegninger og stemningsfulde beskrivelser af Bispebjergkvarteret i sol, regn og sne. Man fornemmer, at det er en kunstner, der beskriver kirken som en "skulptur, der forestiller en kirke" og en "husmandsvision gjort til ånd"."

Grundtvigs Kirke via Københavns Bibliotker

Kilde: Det Kongelige Bibliotek : Billedbasen.

Grundtvigs Kirke
Kirkens eget site.

Grundtvigs Kirke på Wikipedia
"Grundtvigs Kirke (eller Grundtvigskirken) på Bispebjerg i København er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren Grundtvig."

Grundtvigskirken på Den store danske : Gyldendals åbne encyklopæd
"Grundtvigskirken, Grundtvigs Kirke, på Bispebjerg i København er opført som mindesmærke for N.F.S. Grundtvig for midler indsamlet af det danske folk."

Sten-orglet på bjerget af Ole Olesen fra Københavns Kronik nr. 58, 1992 på Selskabet for Københavns Historie
"Oppe på Bispebjerg ligger der en ejendommelig bygning. Det er en sognekirke, men den er mange gange større end nødvendigt. Den er bygget med kolossale omkostninger på et tidspunkt, hvor der manglede boliger til befolkningen. Den er rejst i Grundtvigs navn, men Grundtvig ville næppe have vedkendt sig den, blandt andet fordi dens voldsomme ekko på det nærmeste gør det umuligt at opfatte det talte ord. Den er moderne og gammeldags på samme tid, og den ligner på en gang en landsbykirke, en katedral og - en orgelfacade."