København har moret sig

16.07.10
Fra samlingen. Rådhusbiblioteket har en stor samling af litteratur om København. En af københavnerbøgerne er København har moret sig af Steffen Linvald. Bogen udkom i 1966 på Politiken Forlag.

I København har moret sig fortæller forfatteren om Københavns forlystelsesliv gennem godt 100 år. Steffen Linvald var museumsinspektør ved Københavns Bymuseum og en af datidens bedste kendere af byen.

Der er tekster om teatre, revyer, biografer, restauranter, folkefester og forskellige sportsgrene m.m. Bogen er inddelt i fire hovedafsnit: Årtierne før Grundloven (side 7-44), Årene før de store udstillinger (side 45-78), Fornøjelse og fremdrift (side 79-174) ...og årene gik (side 175-240).
Bagerst i bogen findes et stikordsregister og et litteraturfortegnelse. København har moret sig er rigt illustreret. En smagsprøve på bogens indhold:

"Rædselskabinetter, dukker og dværge
I slutningen af 1870'erne fandtes der på det gamle voldterræn en række forlystelsesbarakker af træ. De husede både omrejsende menagerier, uhyggelige anatomiske og antropologiske museer med torturredskaber og rædselskabinetter. Desuden var der mere uskyldige dukke- og marionetteatre, hunde- og abeteatre, dværge og kæmper og mange andre mærkværdigheder - akkurat som på Dyrehavsbakken.
En af de største attraktioner var et vokskabinet med en række af tidens berømtheder. Deltagerne i "Etcelebert Whistparti" forestillede således ingen ringere end den russiske Czar, Napoleon 3., Victor Emanuel og sultanen - men endnu større opsigt end disse vakte en kunstig and, der både kunne spise og fordøje."
(citat: side 129-130)

Bogen blev anmeldt i flere aviser. I Information (07.06. 1966) skrev M.M. følgende:

"Bogen giver virkelig det indtryk, at københavnerne tidligere har haft det sjovere end i dag. Også når vi ser bort fra den "morskab", som var kunstigt holdt oppe af en ret udbredt alkoholisme. Men bogens kulturhistoriske værdi ligger først og fremmest i, at den så kortfattet og præcist beskriver de offentlige og private former for forlystelse fra Sjette Frederiks tid og op til besættelsen - og navnlig de forandringer, som forlystelseslivet undergik i dette tidspunkt."

Steffen Linvald (1914-1991); søn af rigsarkivar, dr. phil Axel Linvald og Adda Linvald. Han blev student i 1933 og studerede derefter kunsthistorie. Steffen Linvald var chef for Københavns Bymuseum fra 1952-1979. Han var chef, da Bymuseet flyttede fra Rådhusets loft til Det Kgl. Skydeselskabs tidligere bygning, Vesterbrogade 59. Steffen Linvald døde 27 december 1991.
Københavns Biblioteker: Steffen Linvald