Om BIBLIOTEKET Rentemestervej

BIBLIOTEKET er et kulturelt knudepunkt, der samler bibliotek, kulturhus, kreative værksteder, borgerservice og café under ét tag midt i Københavns Nordvestkvarter. Huset åbnede i maj 2011 og har siden da været godt besøgt af kvarterets beboere og mange gæster fra ind- og udland.

Den gyldne bogstabel

BIBLIOTEKETs arkitektur er især kendt for sine stablede ”bøger” indpakket i guld, der får huset til at glimte på toppen af Rentemestervej og dermed skille sig ud fra de industribygninger og boligblokke, der ellers kendetegner kvarteret. Tegnestuen COBE har stået for byggeriet sammen med tegnestuen Transform og entreprenørfirmaet Brd. Andersen. Det gyldne udtryk går igen indenfor, hvor en fabriksbygning er blevet bevaret og inkorporeret i det nye byggeri. Det rå betonlook giver en spændende kontrast til det gyldne hus.
Facaderne i den oprindelige del af bygningen er udvendigt og indvendigt udsmykket med vægtegninger af gadekunstneren HuskMitNavn.

Et hus for alle

Som lokalt knudepunkt skal BIBLIOTEKET favne bredt med sine tilbud og muligheder. Det gælder ikke mindst, da huset servicerer en mangfoldig bydel med mange forskellige borgere i alle aldre (studerende, børnefamilier m.m.)

Stueetagen

I stuetagen finder man børnebiblioteket Grotten, der med sit farverige udvalg af børnebøger opstillet i små grønne kasser giver børn og barnlige sjæle mulighed for at kravle rundt efter den bedst mulige læseplads.

It-café

I foyeren i stueetagen ligger it-caféen, som er et gratis tilbud og drives af frivillige.

Scenen

Den lille scene i stueetagen lægger gulv til små koncerter, foredrag m.m., og her inviteres især stemmer fra lokalområdet til at underholde eller ytre sig.

Café

I BIBLIOTEKETs café i stueetagen kan man blandt andet nyde et sundt måltid, et lækkert stykke kage og en god kop kaffe. Her findes desuden et stort udvalg af både danske og udenlandske magasiner og aviser.

1. etage

På 1. etage ligger Borgerservice og et bibliotek for de lidt større børn og unge, hvor der er gode muligheder for at læse lektier og få hjælp i lektiecaféen.

Borgerservice

BIBLIOTEKETs Borgerservice på 1. etage tilbyder betjening inden for udvalgte opgaver og serviceydelser. Her er det bl.a. muligt at bestille pas og kørekort samt at få udstedt NemID.
Hvis du har brug for hjælp til Borgerservice, kan du bestille tid i din nærmeste borgerserviceindgang, på www.kk.dk/bestiltid eller ringe på tlf. 3366 3366.

2. etage

På 2. etage ligger voksenbiblioteket med hyggelige læsemiljøer blandt bøgerne fordelt i afdelinger for skøn- og faglitteratur.

Værket

Bispebjerg Lokaludvalg holder til i Værket på 2. etage, hvor der fra tid til anden bl.a. afholdes borgermøder, men det er også et oplagt sted til fordybelse i studier og lignende.

3. etage

På 3. etage ligger værksteder, terasse og en stor sal.

Salen

Salen er placeret på BIBLIOTEKETs 3. etage med en imponerende udsigt over byen. Der er mulighed for at leje Salen til mange typer aktiviteter bl.a. kurser, konferencer og kulturarrangementer. Der er professionelt udstyr til rådighed og plads til op mod 300 personer.
Læs mere om leje af Salen her.

Værksteder

Værkstederne på 2. og 3. etage danner ramme om mange aktiviteter. Her kan man male, sy, arbejde med grafiske trykteknikker, computergrafik m.m. Desuden afholdes forskellige kurser og arrangementer i sammenhæng med de faciliteter, som værkstederne stiller til rådighed. På 3. etage findes også et medieværksted, som især benyttes af Bispebjerg Lokal TV & Radio.

Lidt historie

På BIBLIOTEKETs nuværende adresse lå i starten af 1900-tallet en fabriksbygning, der i 1990’erne blev opkøbt af Københavns Kommune og i 2003 åbnede som lokalt kulturhus. Allerede i 2006 var der et ønske om at samle kulturhuset og bydelens biblioteker på én samlet matrikel, men det blev først en realitet et par år senere i forbindelse med de politiske forhandlinger om placeringen af et nyt Ungdomshus i København. I april 2008 tiltrådte man en politisk aftale under navnet ”Lidt mere Nordvest”, som i al sin korthed indebar, at Ungdomshuset fik halvdelen af kulturhuset, mens der i tilknytning til den anden halvdel skulle opføres en ny bygning, der skulle fungere som både bibliotek og kulturhus. Det første spadestik til BIBLIOTEKET blev taget i 2009, og i 2011 stod det nye byggeri klar til indflytning.

Bibliotekspladsen

BIBLIOTEKET er et par år efter åbningen blevet udvidet med en plads, der giver mulighed for udendørsarrangementer. Tegnestuen COBE har stået i spidsen for pladsbyggeriet ligesom designet af BIBLIOTEKETs indre rum.

Priser

  • Foreningen Hovedstadens Forskønnelses arkitekturpris, 2011
  • Copenhagen Award for bedste offentlige bygning, 2011
  • Københavns Kommunes Bygningspræmiering for bedste nybygning af kulturel institution, 2011
  • MIPIM Award for bedste renovering, 2012
  • Politikens IBYEN-pris ”Årets Kant”, 2013
  • Architizer A+ Award, 2015
  • Dansk Landskabspris for Bibliotekspladsen, 2017