Store forventninger

28.06.11
Amy Chua's bog om kinesisk børneopdragelse kontra vestlig er ikke kun en pædagogisk provokation. Den giver også indsigt i kinesisk immigrantliv.

Juraprofessor Amy Chua, kinesisk andengenerationsindvandrer i USA, har vakt opsigt med sin bog om forskellen på kinesisk og vestlig børneopdragelse. En grum, men underholdende og til tider selvironisk skildring af hendes egne døtres barndom. Her er ingen tid til tidsspilde, ingen fritid, ingen leg med jævnaldrende. Alt går op i lektier og musikøvelser. Amy frygter "generationsforfald" - et efter hendes mening typisk mønster blandt kinesiske immigranter i USA. Første generation arbejder hårdt, bruger ingen penge, under ikke sig selv noget. Alt bliver ofret for børnenes fremtid. Anden generation er født i USA og når højt i samfundet. De vil normalt spille klaver eller violin, og de bliver advokater, læger, økonomer osv. De bruger flere penge og gifter sig måske med hvide amerikanere. Tredje generation bliver født ind i den behagelige middelklasse og vil forvente en masse, uden at skulle arbejde for det. Sådan skal hendes døtre ikke være!
Sophia og Lulu bliver trænet til at være musikere på højt niveau, og Sophia bliver også koncertpianist. Lulu er en dygtig violinist, men som 13-årig gør hun oprør.
Men hvorfor er den vestlige klassiske musik blevet et værktøj til opadstræbende mobilitet for kinesere og andre asiater? Amy citerer en undersøgelse, der fastslår, at asiater og asiatiske amerikanere udgør mere end halvdelen af elevgruppen på prestigefyldte skoler som Juilliard Pre-College. Musikalsk virtuositet giver opmærksomhed fra de indflydelsesrige lag i samfundet, og man får struktur på sit liv og sin fremtid. Amy indrømmer selv, at violinen symboliserer kontrol.