Drømmehjerte

28.10.11

Cecilia Samartin: Drømmehjerte

Med denne roman er vi i den grad på Cuba, hvor man som læser overvældes af lys og farver, musik og dufte, temperament og sanselighed, så man ikke er i tvivl om hvor handlingen foregår  – uden dog nogensinde selv at have sat sine ben på øen.

I et smukt og meget stemningsfuldt sprog er Drømmehjerte en intens fortælling om de to kusiner, Alicia og Nora, som i et tæt venindeforhold lever en sorgløs tilværelse på Cubas solside, indtil den dag i 1959, hvor Castro kommer til magten. I starten fejres han som en helt, men hurtigt går det op for befolkningen, at det demokrati med frie valg, de forventede at få, aldrig vil blive opfyldt med Castro ved magten.  Familiens gamle husholderske er fra starten mistroisk, for som hun siger: ”En mand, der kan stå på samme sted og holde tale i så lang tid – der må være noget galt med ham”!

De to kusiner skilles, da Noras familie vælger at emigrere til USA, hvorimod Alicias familie bliver, hendes far forestiller sig ikke, at Castro holder længe. Noras afsked med Cuba og længsel tilbage er gribende. Vi følger begge pigernes udvikling og tilværelse gennem deres tætte brevveksling, Nora plantet i en helt anderledes kultur i Californien og Alicia i et samfund under total forandring, med sult og fattigdom til følge, men heldigvis for dem begge,  også med varme følelser og stor kærlighed.

På et tidspunkt, efter mange års adskillelse, er Alicias tilværelse dog så elendig, at Nora rejser tilbage til Cuba på trods af sin families advarsler. Chokeret genser hun sit barndomsland, et Havanna, hun dårligt kan genkende og en fattigdom, der er langt værre, end hun havde frygtet. Hendes kusines situation er alvorlig, og de begivenheder der følger, er meget dramatiske, og får store konsekvenser for Nora.

En varm og levende fortælling om en stor familie og om livet på Cuba, og en ligeså fin beskrivelse af livet i et fremmed land, tvunget væk fra sit fædreland.

Anbefalet af Berit Jakobsen

Cecilia Samartin: Drømmehjerte
Reservér
  • Bog