Proforma af Sanne Søndergaard

24.02.12

”Umiddelbart virker det som en temmelig dum ide at blive kæreste med en bøsse. Altså hvis man ikke selv er bøsse. Det er jeg ikke. Jeg er en pige. Men jeg kan ikke lide drenge. Ikke på den måde i alt fald. Jeg nægter at bruge ordet, fordi det er så grimt, men det er altså det, jeg er. Det der…Jeg er til piger.”
I denne bog er Siv på 16 historiens jeg fortæller. Liv er rapkæftet og intelligent. Hun er bedsteven med Lukas, som er bøsse og lidt af en provokatør og da Liv er til piger og begge ønsker ”at flyve under freak-radaren” i 1. G og at undgå mobning, når de starter i gymnasiet, beslutter de at optræde proforma som kærester.
Det går fint i begyndelsen, Liv får veninder og Lukas klarer sig på sine kvikke replikker. Lidt efter lidt oprulles dog det kendte mønster af intriger, mobning, sladder og ikke mindst ulykkelig kærlighed på kryds og tværs.
Bogen er troværdig, letflydende og meget underholdende. Sanne Søndergaard, som også har en baggrund som stand up komiker, har skrevet om at være anderledes i sort-humoristisk stil med rappe replikker og med en fornemmelse for den smerte, der kan være forbundet med at skille sig ud og samtidig forsøge at finde sin identitet.
Selv siger hun om at være forfatter:
”Jeg har altid skrevet meget og altid forestillet mig, at jeg på et eller andet tidspunkt skulle forsøge mig som forfatter. Det tidspunkt kom lidt ud af det blå i 2007, da Gyldendal spurgte, om jeg havde lyst til at skrive en bog til unge.
Pludselig havde jeg skrevet min første roman, Kære Dødsbog. Derved havde jeg sluppet forfatteren i mig løs. Og komikken kunne fra da af ikke længere være min eneste levevej.
De indre stemmer fra alle de historier, jeg endnu ikke har skrevet, kræver at komme ud.”
Se mere på:
Mette Prip/Børnebibliotekar
Reservér
  • Bog

Proforma

Af Sanne Søndergaard (2011)