5 spørgsmål til Mark og Eva

27.08.14
Vi stillede Eva Tind og Mark Solborg fem spørgsmål før de optrådte på Valby Bibliotek i august 2014. Læs med og bliv klogere på forfatteren og jazzmusikeren.

Vi har givet de samme fem spørgsmål til de to kunstnere om alt fra kultur til helte:

Har du haft en stor kulturel oplevelse i løbet af sommeren?
Mark:
Jeg har set animationsfilmen "Brendan and the book of Kells", hørt Liudas Mockunas og Lars Andreas Haug på spillestedet 5e og smagt Mettes Most af Fillipa-æbler fra Strynø Frugtplantage.

Eva:
Jeg læste Kristina Stolz' kommende roman, "På ryggen af en tyr", en poetisk fortælling om Europa. Det var en stor oplevelse.

'Hiroshima' står der flere gange i Evas digtsamling "Objet fabriqué"  - hvad betyder 'Hiroshima' for dig?
Eva:
Hiroshima er for mig forbundet til atombombningen af buen under 2. verdenskrig.
For mig symboliserer Hiroshima den store død, det der udsletter alt. Den store ondskab, men også muligheden for at begynde forfra og genopstå. I den anden ende er den private død, når ens mormor fx dør.
Hiroshima er i digtsamlingen samtidigt et navn, en ven, en pige som alle andre piger, der går til rejsegilde og gemmer sig under bordet, når naturfænomener slår til.

Mark:
Hiroshima er for mig billedet på menneskets utrolige umodenhed taget fra toppen af Mount Misen på den smukke og hellige ø Miyajima i bugten ud for Hiroshima. Her fælder man aldrig træerne. Her boede de første Røde Kors arbejdere, der ankom til Japan i august 1945.

I romanen "Han" er jeg-fortælleren rejst til Nordkorea for at søge sine rødder og landet fremstår mest som et mærkeligt skræmmebillede. Men er det kun et skrækeksempel? Og ser du, Mark, noget i argentinsk kultur, som vi savner noget af i Danmark?
Eva:
Jeg dømmer ikke Nordkorea, jeg ser ikke min fortælling som en beskrivelse af et skrækeksempel. Men jeg forsøger på en nøgtern OG lyrisk måde at beskrive den personlige følelse, jeg havde, da jeg rejste i landet, det jeg så. Andre ville opfatte sådan en rejse anderledes, det skildrer jeg også i bogen.

Mark:
Kulturer i verden kan lære meget af hinanden. Hvis de er åbne for udvekslingen og ikke er bange for det, de ikke kender eller forstår.

"The Trees" hedder Mark Solborgs næsten nyeste album – hvad betyder naturen for din kunst? Og har du et yndlingstræ?
Mark:
Naturen tanker mig altid op når jeg er brugt - og i det hele taget. Hav, bjerge, træer - der findes et træ der hedder Dogwood, i Japan blomstrer Kirsebærtræerne som ingen andre steder, et sted på Fyn står et  kæmpe Valnøddetræ, et sted på Sydsjælland er skoven fyldt med Eg og Kastanje, og i Valby står der et Æbletræ i en have

Har du en helt/heltinde?
Ja – jeg har mange.

Eva:
Nej, men jeg har stor respekt for folk, der følger deres hjerte. Og for dem giver til andre uden forbehold eller skjulte dagsordner.