Digtere kæmper i den københavnske undergrund

Digtere kæmper i den københavnske undergrund

21 marts 2012 af Suzan Erdogan Borglind
Poetry slam er en ny form for digtoplæsning, som du kan opleve forskellige steder i byen.

 

Glem om alt om monotone oplæsninger af digte om død, ensomhed og længsel. Til et poetry-slam arrangement har digterne typisk mellem 3-5 min. til at recitere eller oplæse egne tekststykker, og det er ikke tilladt at bruge kostumer, musik eller andre hjælpemidler. Digternes performance bliver efterfølgende bedømt og tildelt point af særligt udvalgte dommere blandt publikum.

Hårdtslående lyrik brager igennem på de skrå brædder

Når digterne stiller sig op på en scene og kun har ca. 3 min. til at imponere dommere og publikum, er det utroligt vigtigt, at de fremfører deres tekst på en hurtig og levende måde. Det er tilladt ifølge reglerne at synge, råbe, rappe, tale, improvisere, danse og stå i alle mulige kropsstillinger. Folk kommer for at blive underholdt og se digterne ”battle” mod hinanden ligesom rappere. De jubler og hujer under pointtildelingen og ser lyrikken nærmest som en kampsport.


Poesien udvider sit territorium

Genren blev indført af digteren Janus Kodal i 1998 på Cafe Poeten på Nørrebro og har efterfølgende spredt sig til alle større danske byer.

I København lever genren ”poetry slam” på flere små scener og har dedikerede, men relativt ukendte udøvere, som blandt andet underviser og optræder med deres digte også som opvarmning til andre shows.
Der er etablerede scener for poetry slam på Piip, Underkanten, Huset i Magstræde, Studenterhuset i København og Ofelia Beach Poetry Slam Cup på Det Kongelige Teater.

Du kan gå ind på hjemmesiden poetryslamdk.dk for at se en opdateret liste over performere og arrangementer.

 

Seneste kommentarer

Feedback