Alle tiders mest interessante og geniale kvindelige kunstnere og tænkere

I anledning af kvindernes internationale kampdag d. 8 marts, bringer vi her en ukomplet og absolut subjektiv liste over alle tiders mest interessante og geniale kvindelige kunstnere og tænkere. Vores læsere opfordres varmt til at indsende deres egne forslag.

 

  Sei Shonagon (c. 966 -1017)

Man behøver hverken at være feminist eller kvinde for at sætte pris på denne berømte japanske forfatter, som var aktiv omkring 1000-tallet ved den japanske kejserinde Teishis hof. Hun er mest kendt for bogen, The Pillow Book, som er en samling af forskellige tekster (poesi, lister, sladder, iagttagelser, m.m.) skrevet i en personlig essayform. Filminstruktøren Peter Greenaway lavede i 1996 en meget smuk filmatisering af bogen - begge materialer kan lånes her på hjemmesiden

 

 

 

 

Christine de Pisan (1363-1430)

Christine de Pisan er blevet kaldt Europas første feminist, fordi hun talte imod den kvindenedgørelse, som var meget udbredt i datidens litteratur og talte for kvinders politiske og juridiske rettigheder Hun var den første kvindelige forfatter, som levede udelukkende af at skrive (især poesi), og hun nåede at udgive ca. 41 værker i løbet af 30 år. Bogen La Cite des dames  er skrevet direkte til kvinder og er den mest publicerede af hendes værker.
Københavns Biblioteker har kun et eksemplar af denne eksklusive bog, så du skal være hurtig på tasterne.

 

 

 

 

 Sofonisba Anguissola (c. 1532 – 1625)
Der fandtes også kvindelige malere i renæssancen og en af de mest kendte var Sofonisba Anguissola. Som kvinde havde Anguissola ikke adgang til anatomiske studier og dermed til de store figurkompositioner (fordi det ansås som upassende for en kvinde at se nøgne kroppe)og måtte derfor rette talentet fra historiemaleriet og de mytologiske billeder til portrætmaleriet. Der fornyede hun til gengæld både motivvalg og stil og gjorde portrætmaleriet mere uformelt og levende.

 

 

 

 

 

 

 Artemisia Gentileschi (1593–1652)

En notorisk underkendt barokmaler, som var den første kvinde, der blev optaget på datidens fineste kunstakademi i Italien, Accademia di Arte del Disegno. Yndede motiver var især den bibelske historie om Judith, der skar hovedet af Holofernes - brutale og effektfulde billeder. Se eksempler på hendes værker i Google billeder  eller lån en bog om hendes kunst (se venligst nederst i listen).

 

 

 

 

  Edith Södergran (1892-1923)

Denne relativt ukendte finlandssvenske lyriker nåede kun at blive 31 år, før hun døde af tuberkulose. Heldigvis nåede forfatteren at skrive en række meget intense og levende digte, kendetegnede ved en meget direkte og umiddlebar sprogbrug. På litteratursiden findes en længere fremstilling og analyse af Edith Södergrans liv og værk, som varmt kan anbefales. Her på bibliotekshjemmesiden findes også en hel del bøger om denne spændende poet.

 

 


 

  Hannah Arendt (1906-1976)

Denne politiske filosof fik en meget stor betydning i det 20. århundredes filosofi med hendes grundige iagttagelser og analyser af fænomenet menneskelig ondskab. Hun flygtede fra Nazi-Tyskland i 1933 på grund af sin jødiske baggrund, men nåede før da at være elev hos både Martin Heidegger og Karl Jaspers.

I Eichman i Jerusalem, udgivet i 1963 og en af hendes mest interessante bøger, portrætterer hun den tyske krigsforbryder, Adolf Eichmann og retssagen imod ham. Bogen er desværre ikke tilgængelig på Københavns Biblioteker endnu, men andre af hendes vigtige værker, heriblandt The Origins of Totalitarianism er tilgængelige.

 

Kommentarer

Women in Italien Renaissance Art. Gender representation identity. Af Paola Tinagli, Manchester University Press, New York, 1997

Heri om Sofonisba Anguissola (1535? - 1625) italiensk maler

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Bog

Samlade dikter

Af Edith Södergran (1966)
Læs mere
Reservér
  • Bog

The human condition

Af Hannah Arendt (1958)
Læs mere
Spørg biblioteket