Hvad er dialogisk læsning?

Er dialogisk læsning kun et fagligt redskab pædagoger bruger? Slet ikke. Det kan sagtens bruges derhjemme og understøtte dit lille barns sprogudvikling og ordforråd.

Tips til dialogisk læsning:

Læs bogen igennem, før du læser den med et barn. Så ved du på forhånd, hvad du kan forvente, og ikke mindst om bogen passer til barnet - både alders- og interessemæssigt.

Tal om bogens forside og bagside, inden I læser den. Hvad er der på forsiden? Hvad tror du den handler om?
 

Spørg ind til teksten - både mens I læser og bagefter. Ved du hvad xx betyder? Var der andet, du ikke forstod? Var der noget, der var sjovt/sørgeligt etc? Hvad ville du have gjort? Hvad gjorde trolden? Hvorfor tror du den gjorde det?

Børns ordforråd er stadig i udvikling og derfor vil der altid være ord barnet ikke forstår. Det kan være "gamle" ord, der ikke bruges så ofte, som fx “tornyster” i Fyrtøjet eller “sæter” i De tre bukkebruse. Det kan også være helt almindelige ord, som barnet blot ikke er stødt på endnu som 'ækel' eller hverdagsord som man gerne vil have, at barnet lærer at bruge som “gengæld” eller “især”. De ord man vælger ud kaldes fokusord. Man skal ikke vælge mere end et par ord af gangen og bruge dem så meget som muligt. Man kan også sætte dem op på køleskabet eller på barnets væg, så I hele tiden bliver mindet om dem. 

Du kan læse mere om dialogisk læsning flere steder, for eksempel på 1000bøger før skolestart og på vores egen hjemmeside kan du få 10 gode grunde til at læse med dit barn.