Når dit barn skal lære at læse

Lix og let - hvad betyder det og hvordan understøtter du bedst dit barn, når det skal lære at læse?

Lix-tal og let-tal er to måder at udregne, hvor svær en tekst er at læse - men det skal også tages med et gran salt. Nogle forlag bruger Lix-tal mens andre bruger Let-tal. I de fleste letlæsningsbøger står tallene skrevet forrest eller bagerst i bogen. Men vigtigere er det at gå efter Lydret læsning til at begynde med. Det er uden drillelyde og ord, som forvirrer barnet i en allerede forvirrende og sårbar fase.

Lix-tal
Lix står for det mundrette læsbarhedsindeks og lixtallet udregnes ud fra 3 faktorer:

• Antal ord
  • Antal hele sætninger
  • Antal af lange ord (7+ ord)

Det vil altså sige, at en bog med mange ord, lange sætninger og mange lange ord har et højt lixtal. Det er vigtigt at huske at lix-tal tager ikke hensyn til, hvor mange gange det samme ord bliver gentaget og om der er billeder, som kan være en hjælp i læseprocessen.
Lix-tal er opdelt efter klassetrin, men igen skal det tages med et gran salt. Der er meget stor variation i børns læseniveau og det vigtigste er at barnet læser efter niveau, ikke efter klassetrin - de skal nok lære det  - derfor skal nedenstående kun fungere som en guideline og ikke som regler hugget i sten - snak også med barnets lærer om hvor barnet er i sin læringsproces:

• 0.-1. klasse: lix 2-10
  • 2. klasse: lix 11-15
  • 3. klasse: lix 16-19
  • 4. klasse: lix 20

Let-tal
Let-tal står for læseegnethedstal og udregnes ud fra 6 faktorer:

• Antal af ord
  • Antal af lange ord (6+ ord)
  • Antal ord i den længste sætning
  • Syntaktiske træk
  • Antal sider i bogen
  • Billedstøtte

Begynderlæsningsbøgerne er inddelt i 16 niveauer, hvor det laveste er 5, og det højeste er 20.
To bøger med samme lixtal kan have to forskellige let-tal, da lettallet tager hensyn til gentagelser af ord, hvilket lix som nævnt ikke gør.

Gode tips til at understøtte barnets første læsning

Måske er du vant til at snakke med dit barn om, hvad I har læst efter at I har læst en bog sammen, men faktisk viser forskning, at børn får mere ud af læsningen, hvis I taler om bogen INDEN I læser den. I kan for eksempel snakke om, hvad bogen mon handler om udfra billedet på forsiden og bagsideteksten. Det giver også bonus, at snakke med dit barn om bøgerne, mens I læser dem, blandt andet om de forskelige ord, der var svære at forstå. Og sidst, men ikke mindst, skal du stadig tale med barnet om bogen, efter I har læst den. Det betyder altså:

1: Tal med barnet om bogen, inden I læser den. Hvad er der på forsiden? Hvad tror barnet den handler om?

2: Tal om bogen, mens I læser den. Hvad betyder ordene? Hvorfor gør personerne som de gør?

3: Tal om bogen, efter I har læst den. Skete der det barnet forventede? Hvad overraskede? Var det en god bog?

Barnet skal lære at læse i skolen - naturligvis - men for at blive en stærk og sikker læser skal der trænes, også derhjemme. Og det er ikke nok at sætte barnet alene med letlæsningsbøgerne. Ofte har barnet brug for hjælp til at afkode svære og ukendte ord, derfor er det en god ide at gøre det til en familieaktivitet.

Læs sammen.
For at lære at læse skal man læse højt, ikke indeni til at starte med. I kan skiftes til at læse højt for hinanden eller barnet kan læse højt for dig. Er barnet meget usikker og bange for at lave fejl, kan det hjælpe at læse højt for en bamse, mens du går lidt væk, så du stadig er i nærheden, men bamsen er den primære tilhører. Bamsen er en neutral tilhører, som barnet ikke har behov for at imponere; derfor kan 'bamseteknikken' fungere for nogle børn.

Prioriter læsning.
Læs i din egen bog, mens barnet læser. træner I at læse indeni kan du benytte lejligheden til at være det gode eksempel. Hvis man ønsker at ens børn skal prioritere læsning, skal man også selv gøre det, så benyt lejligheden til at få læst den krimi eller fantasyroman du har haft liggende.

Læs højt så længe barnet gider høre det.
Lad være med at droppe højtlæsningen, selv når barnet begynder at kunne læse selv. Udover at det er hyggeligt og skaber et særligt bånd mellem barn og oplæser, så hører barnet masser af nye ord og udvider sit ordforråd, selvom det ikke selv læser.

God læsning og vi ses på biblioteket!

Børnebibliotekar Kathrine Pachniuk