De internationale danske krimier

De danske krimier er efterhånden kendt over hele verden. Se nogle af de mest kendte her

Danske krimiforfattere er i verdensklasse og danske krimier er oversat til alverdens sprog ligesom filmatiseringer af sammer, er solgt til hele verden. Danmark har sammen de andre nordiske lande æren for begreber som "Nordic Noir", "Artic Noir" og "femikrimien" som også er blevet begreber man taler om i udlandet.

Vi har så mange fantastiske krimiforfattere, men i denne artikel har vi valgt at sætte fokus på nogle af dem, som har fundet vej til andre lande.

Vores udvalg:

Jussi Adler-Olsen

Vi starter med Jussi Adler Olsen, som startede sin krimikarriere i 2007 med den første bog i serien om afdeling Q. Jussi Adler-Olsen har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab bl.a. "Glasnøglen" og "Læsernes Bogpris" og senest den franske "Babelio Awards" for "Offer 2117".

Sara Blædel

Sara Blædel debuterede i 2004 med "Grønt støv", som hun fik "Det Danske Kriminalakademis debutantpris" for. Derudover har hun modtaget "De Gyldne Laurbær" og senest "Mofibos Awards" for "Den tavse enke" som årets bedste lydbog.

Leif Davidsen

Spænding eller krimi? Og hvor går grænsen? Davidsen er med her, fordi hans viden fra sin tid som journalist i Sovjetunionen, giver bøgerne et udpræget præg af virkelighed. 

Elsebeth Egholm

Egholms hovedserie handler om Dicte Svendsen, der som Egholm selv er journalist. Med de foreløbig to bøger om Peter Boutrup bevæger hun sig væk fra femi-krimien, men dog ikke mere end at hovedpersonen er Dictes søn.

Steffen Jacobsen

Overlæge Steffen Jacobsen debuterede som kriminalforfatter med "Passageren" som har kommissær Robin Hansen som hovedperson. Siden er makkerparret Michael Sander og Lene Jensen kommet til og som det foreløbig sidste skud på stammen kom i 2019 den første bog med det nye makkerpar Jacob Nordstadt og Tanya Nielsen.