Den "hyggelige" krimi

"Whodunit-krimien", bliver genren også kaldt, eller puslespilskrimien, hvor plottet er sat i fx et overklassemiljø eller i en lille landsby i England. En forbrydelse er sket, og det er op til vores helt, ofte en detektiv, at samle brikkerne sammen til et helt puslespil igen. Det er tit en detektiv med høj intelligens, en detektiv der er klogere end politiet.

De mest kendte forfattere indenfor puslespilskrimien er Agatha Christie og Arthur Conan Doyle. Agatha Christie har opfundet den belgiske mesterdetektiv, Hercule Poirot, som minutiøst stykker løsningen på mordgåder sammen, og den kloge og nysgerrige Jane Marple, som bruger sin indgående menneskekundskab, til at finde frem til morderen.

Conan Doyle har gjort detektiven Sherlock Holmes udødelig, med super gode plots og en hovedperson, der fremstår troværdig og en personlighed, der bider sig fast og som holder den dag i dag. Bøgerne er på ingen måde blodige eller angstfremkaldende.

Det er utroligt sjældent at man i denne genre oplever, at hovedpersonerne slår en proper næve eller går med pistol. I stedet kan læseren her nyde en rigtig god historie med et godt gennemtænkt plot.