Forårets highlights: Fængslende fagbøger

Forårets faglitteratur kribler, kravler og summer af bi- og klimakærlige havebøger, fiffige historikere og politiske sværvægtere.

Dyrk din have, red kloden (og bierne!)

Forårets bogindkøb kribler, kravler og summer (og løfter et par globalt orienterede pegefingre). Her finder du bl.a. de to uimodståelige titler ’Den kriblende have’ og ’Plant for honningbierne’, hhv. en personlig beretning om den mirakuløse insektvrimmel i den pesticidfri natur og en guide til at opdyrke en summende, bi-venlig have. Har du fået appetit på de grønne titler kan du også følge op med bogen ’Klimamad’ og Jonathan Safran Foers meget omtalte ’Vi er vejret’ om den vegetariske livsstils fordele for planeten. 

Nye stoikere, 20 før 20, fiffige historikere

For den faglitterært nysgerrige er der meget at glæde sig over i forårets biblioteksbøger. Her har vi særligt bemærket to bøger fra hvv. filosofi, litteratur og historie: Først og fremmest bøgerne ’Tidens tegn’ og ’Det hele handler ikke om dig’, som viderefører den Brinkmannske stoiske skepticisme overfor modernitetens selvoptagethed og fornyelsesiver. For kulturgribben to perler fra den litterære verden i form af ’20 før 20’, tre litteraturanmelderes forsøg på at beskrive de seneste 20 års danske litteraturhistorie via 20 litterære begivenheder og en lokkende essaysamling af den indadskuende finlitteraturs darling Paul Auster. Afslutningsvis må vi fremhæve to historiebøger med hver deres skæve vinkel på hhv. hvordan man (gen)opfinder en civilisation fra bunden (’Hvordan man opfinder alting’) og hvordan geografisk placering har formet verdens politiske udvikling (’Fanget af geografien’). 

Politiske sværvægtere

Forårets bogindkøb har medbragt nyt fra den tunge (men vigtige!) ende af faglitteraturen: den franske stjerneøkonom Thomas Piketty er tilbage med ’Kapital og ideologi’, et dristigt bud på en ny økonomisk verdensorden. Fra den hjemlige politiske sfære kommer en biografi om en anden vægtig herre, navnlig demokratiforkæmper og radikal bastion Viggo Hørup. Hertil kommer også et pip fra Bjarne Corydon samt analyser fra danske stats- og udenrigsministre af det omskiftelige forhold til USA i bogen ’Sprækker’. 
 

Vil du have flere anbefalinger, bogtips og analyser af de seneste tendenser på det danske bogmarked? Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne.