Hvor er tidens fodboldroman?

Hovedbiblioteket spørger: Hvorfor skriver så få romanforfattere om fodbold?

Tekst: Christoffer Faurskov Nielsen. Redaktion: Naja Mottelson, Københavns Hovedbibliotek

Som fodboldfans opsluges vi ikke kun af de magiske øjeblikke på banen, men hele mytologien rundtom: rivaliseringen mellem to klubber, imellem spillerne, de astronomiske transfersummer og fortællingen om, at gutterne i den lokale provinsklub kan vokse op og blive nationalhelte. Denne fascinationskraft er beskrevet i masser gode fagbøger, men skønlitterære værker om fodbold er en sjældenhed. Hvorfor?

Skønlitterær fodbold – en dobbeltfiktion?

Måske skyldes fattigdommen i fodboldromaner det faktum, at fodbold i sig selv er en slags fiktion. Når vi ser en fodboldkamp, er vi allerede gået med på en fantasiverden med egen logik og spilleregler, hvor 2x11 spillere kæmper om sejren i 90 minutter. Derfor kan skønlitteratur om fodbold siges at være en dobbeltfiktion: det kan hurtigt virke meningsløst eller barnligt, hvis en forfatter beskriver fodboldkampe, der aldrig er blevet spillet, eller fodboldspillere, som aldrig har levet – netop fordi fodboldkampe udspiller sig i en konstrueret virkelighed i forvejen. Måske er det derfor, at der ikke er mange forfattere, der har kastet sig over at skrive fodboldromaner for voksne? 

Man kan håbe, at fremtidens romanforfattere vil overvinde denne vrangvillighed –  for når fodboldromaner skrives godt, er de sublim læsning. Lad os se nærmere på en håndfuld af de vigtigste!


Fodboldenglen: Venskab, identitetsjagt og det sublime

Det vigtigste først: Hans-Jørgen Nielsens "Fodboldenglen" er en sine qua non på enhver liste over fodboldberetninger. Denne generationsroman om barndomsvennerne Frands og Franke er kendt og elsket som tindrende inderlig skildring af opvækst i 50’ernes arbejderklasse og identitetsjagt på 70’ernes venstrefløj, men er måske fremfor alt gennemsyret af hovedpersonen Frands’ kærlighed til fodbold – og til den nærmest mytiske Franke, som bliver professionel fodboldspiller i udlandet, men ender alkoholiseret og i pengeproblemer. Med korte kapitler og et tjept fortælletempo er romanen hurtigt læst, men jeg vil garantere for, at venskabet mellem Frands og Franke vil sidde i dig lang tid efter, at du har læst "Fodboldenglen" til ende.


Fodboldfeber: En Arsenal-fans bekendelser

”Jeg forelskede mig i fodbold på samme måde, som jeg senere begyndte at forelske mig i kvinder: Pludseligt, uforklarligt og helt ukritisk, uden at skænke det en tanke, hvad det ville medføre af omvæltninger og lidelse.” Sådan begynder fodboldfanatiker Nick Hornbys selvbiografiske debut "Fodboldfeber" ("Fever Pitch") fra 1992, der mere er en samling essays end en egentlig roman. Følelsesladet og humoristisk beretter Hornby om livet som Arsenalfan i medgang og modgang, mens han samtidig udfolder historien om at være skilsmissebarn i 70’erne, om at få tæsk uden for Highbury og om glæden og frygten ved at dele sin Arsenalpassion med en kæreste. Også uden indgående kendskab til engelsk fodbold vil bogen stå som en stærk udforskning af fodboldlidenskaben og dens enorme betydning for dem, der lever og ånder for deres lokale fodboldhold.  


Hjemme Ude: Litterære fodboldbreve

Indrømmet: "Hjemme Ude" er heller ikke fiktion i klassisk forstand, men en 600-siders brevudveksling mellem to forfattere under VM i Brasilien i 2014. Den verdensberømte nordmand Knausgård sidder i sit hjem i Skåne og ser VM-slutrunden i fjernsynet, og når han ikke ser fodbold eller skriver breve går tiden med forældremøder og hundeluftning. Svenske Ekelund er derimod ude og opleve slutrunden på tætteste hold, drikker drinks og deltager i folkefesten på Copacabana. Fra hver sin udsynspost og holdalliance (Knausgård og Ekelund holder hhv. med Argentina og Brasilien) skriver de kærligt (og godt!) til hinanden om fodbold generelt og om VM-kampene, men også om hverdagen og om livets store spørgsmål. Om muligt, læs bogen under en slutrunde – så kan du begrave dig i litterære fodboldbreve, der oser af slutrundestemning, mens du venter på næste kampstart.

Mere fodboldlæsefeber? 

Er denne artikel utilstrækkelig til at mætte din appetit på den forjættende mytologi, fanatisme og heltemod, der findes på og omkring grønsværen? We've got your back! Som kompensation for det aflyste EM i 2020 bringer Københavns Biblioteker temaforløbet "Litterær fodboldfeber", som står 100% i forboldens tegn. Her kan du læse om (flere!) fængende fodboldromaner (se også nedenfor i listen i denne artikel for yderligere forslag) og komme på guidet tour i den urskov af faglitteratur, der dækker alt fra spillets historie og udvikling, oplevelser med landsholdet og det politisk mudrede vand om nutidens største fodboldklubber.