Junihighlights: De uundværlige til næsten-sommerferien

Junis nyheder tager os bag kulisserne i Harvey Weinstein-sagen, til det coronalukkede Italien og til frådsefest i gedigne sommerromaner og hæklet nuttethed.

Release the Kraken: Corona-litteraturen rører sig

Sammenlignet med internettets hot takes kan forlagsbranchen fremstå træg og adstadig, men den kan skam rubbe sig, når det gælder. Allerede i den seneste måned har vi set fortroppen af coronafortællinger, -dagbøger, -digte og -vidnesbyrd – en genre, som kun kan blive en uundslippelig trend i de kommende sæsoner. På den hjemlige front gælder det fx nyheder som digtsamlingen "I dag skal vi ikke dø" af Louise Juhl Dalsgaard og Cecilie Rosdahls "Corona kortprosa dagbog". Særlig værd at bemærke i denne spæde piblen er italienske Paolo Giordanos "I smittens tid", hvori han reflekterer over karantænedilemmaet og smitten som infektion i vores menneskelige relationer.  

Fire obligatoriske til havestolen

Coronatrends eller ej, venter sommerens henslængte eftermiddage, og de fleste af os er på udkig efter noget bestemt: en gedigen, mættende hovedret af en roman, der kan række til et par dage i havestolen. Heldigvis er junimenuen overdådig i den henseende og serverer sludrende 30-something coming-of-age tragikomik fra Tine Høeg ("Tour de Chambre"), gensyn med Dag Solstads midtvejskriseramte Bjørn Hansen ("Elvte roman, bog atten og 17. roman"), turbulent kunstnerkærlighed i start-1900-tallets Barcelona fra Ildefonos Falcones ("Sjælemageren") og endelig en vaskeægte overset bibliotekar-darling i form af Josefine Bloms spændingsroman "Lucky Lucy" om besættelse og mystik på en sindssygeafdeling. 

#MeToo, Thunberg og tidens væsen 

I faglitteraturens verden lægger junis highlights hårdt ud med den Pulitzer-modtagende journalist Ronan Farrows "Catch and Kill" om, hvordan han trods trusler og massiv modstand fik historien om Harvey Weinsteins sex- og magtmisbrug frem i lyset. En anden type krænkelser (af jorden snarere end dens indbyggere) kan du læse om i Greta Thunbergs "Ingen er for lille til at gøre en forskel". Udvej findes dog også for den, der ønsker for et kort sekund at lukke ørene for øjeblikkets kaos og hellige sig de evige spørgsmål. Italienske Carlo Rovelli (internationalt hyldet for sin uforligneligt poetiske "Syv små forelæsninger om fysik") er nemlig vendt tilbage på dansk med "Tidens orden": et filosofisk nærstudium af tidsbegrebets væsen, som vil nære din nysgerrighed og lindre din længsel efter indsigtsfuld, dvælende prosa.   

Kawaii! Nuttetheds-overload til hobbyisten

Afslutningsvis bringer juni særdeles godt nyt til hobbyisten, der savner et skud henrivende, bedårende nuttethed. For den litterært anlagte: en mulighed for endelig at stikke strikkepindene i barndommens trolddomsunivers med Tanis Grays "Magi på pindene: den officielle Harry Potter-strikkebog". Du kan dog også gå direkte til kilden, nuttethedsmæssigt, med bogen "Kawaii hækling" og dens 40 opskrifter på hæklet pølse, milkshake, frugter med mere til legetøjskøkkenet. Jeg mener, altså: just wook at their wittle faces!


Vil du have flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne
 

19.06.20