Bag om København: Koldkrigsspecial 1 og 2

31.07.22
I to episoder smutter Bag om København tilbage til tiden under den kolde krig, hvor atomkrigsfrygten ligger som en konstant summen under børn såvel som voksne.

Lyt til Hvis krigen kommer her

Lyt til Rød frygt her

Koldkrigsspecial 1 - Hvis krigen kommer

Fra 1946 til 1989 deler “jerntæppet” Europa op mellem de såkaldt frie demokratier I vest og de ufrie, kommunistiske stater under det sovjetiske diktatur i øst.

Episode 76 Koldkrigsspecial 1 Hvis Krigen Kommer: Introducerer begrebet ”den kolde krig”, ser på Danmarks ekstremt sårbare placering i Østersøen og planerne om om bombe Danmark ud af verdenskortet.
 
Og om hvordan det officielle Danmark forsøger at forberede danskernes bedst mulig – blandt andet med den husstandsomdelte pjece: Hvis krigen kommer.


Koldkrigsspecial 2: Rød frygt:

Danmark forbereder sig på det værste under den kolde krig. Hvad nu hvis Sovjetunionen planlægger invasion af landet, der ligger så godt strategisk placeret? Og hvordan med de danske kommunister? Hvem er de egentlig loyale overfor?

Hemmelig netværk og private efterretningstjenester tager sagen i egen hånd og overvåger danske kommunister – ulovligt, men til glæde for både amerikanske CIA og danske efterretningstjenester og politikere.

Brugt i episoderne - udover bibliotekets bøger

Historiker finder planen for massivt atomangreb på Danmark: »Det er ikke en krigsplan, men en terrorplan« fra Berlingske
Hvad ville der være sket, hvis den Kolde Krig var eksploderet? fra videnskab.dk

Manden der gjorde ingenting og frelste verden fra atomkrig - fra Berlingske
Modstandsfolk truede dansk demokrati - fra videnskab.dk
Blikkenslagerbanden - fra Information
Firmaets mand - fra Weekendavisen
Richard, Kaj og de andre kommunistagenter kæmpede mod Hitler for at ændre hele verden - fra Information

Musik og andre klip brugt i episoderne

Pink Floyd: Mother
Lyden af en atomprøvesprængning
og ord fra J. Robert Oppenheimer

YouTube-video fra Rigsarkivet: Den kolde Krig og den militære trussel mod Danmark.
https://www.youtube.com/watch?v=989sdMAz0bM
Gris på gaflen – Studenterforeningens nytårskomedie fra 1962 – med tekster af af Jesper Jensen, Klaus Rifbjerg og Leif Panduro.
Internationale fra Micael Castor Arbejderliv
1951 USA’s første kvindelige ambassadør Eugenie Anderson om danskernes forhold til NATO, Grønland, kommunisme og Tyskland
Pink Floyd – is there anybody out there
SF Valgvideo 1960
Signatur: Coming Home Again/ Alexander Valentine/ courtesy of www.epidemicsound.com

Følg med

Podcasten er skrevet og fortalt af Berit Freyheit. Der udkommer en ny episode hver måned.

Abonner på podcasten, der hvor du ellers lytter dine podcast -  og få flere spændende fortællinger om Københavns historie og markante personligheder gennem tiderne.

Her kan du læse om, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast.

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Bag om København er til dig med interesse for Københavns historie, byens huse og livet i hovedstaden. Du præsenteres for gode bøger. Du får adgang til spændende arrangementer og bogkonkurrencer.


Nyhedsbrevet indeholder en bred vifte af artikler om byens kvarterer og historiske emner. For at komme godt omkring, vil du modtage artikler fra Københavns Museum, Rundetaarn, en rækker lokalhistoriske foreninger og vores øvrige samarbejdspartner.

Materialer