Vilde vover i litteraturen

Vilde vover, skrøner og godt selskab.

Op igennem litteraturhistorien har der været et godt ægteskab mellem menneske og naturkræfter. At stå til søs var for mange en farlig men nødvendig levevej, for andre er det blevet en kilde til forundring, personligt udvikling og en dyb respekt for den verden, vi lever i. Det kommer der til stadig stor og spændende litteratur ud af, hvor de kendte genrer udfordres. Her er lidt førsteklasses fangst fra ”nettet”.

En genre er født

Med den tidlige litterære klassiker ”Moby Dick” af Herman Melville (1851) sættes en tårnhøj standard med en episk fortælling om en mand og en hval. En genre er født. Bogen beskæftiger sig med naturkræfter, filosofi og eksistens, humor og vildskab og har berettiget fundet sin plads i verdenslitteraturhistorien.

”Nordhavet” af Ian McGuire (2018) trækker klare linjer tilbage til Moby Dick. Det er en barsk, realistisk roman om livet på et hvalfangerskib. Det kan både lugtes og mærkes, når McGuire tages os med på tur. Bogens krimiplot holder os fanget, men er langt fra den eneste grund til at gå om bord – det er et velfortalt og engagerende bog fra første side, som anmelderne roste højt:

Mænd i både

”Havbogen” af Nordmanden Morten A. Strøksnes (2015), med den lokkende undertitel: ”... kunsten at fange en kæmpehaj fra en gummibåd på et stort hav gennem fire årstider”. Det er en bog, som Politiken kaldte et fænomen, ikke en traditionel roman men et finurligt og smukt møde mellem videnskab, poesi og myter. Strøksnes er historiefortæller og bogen er et velskrevet eventyr

Hvor ”Havbogen” beskæftiger sig med 2 mænd i en båd på hajfiskeri bliver det anderledes venligt, når 3 mænd stævner ud på Themsens smulte vande. Den joviale 'sørejse' kortlægges af manden med det underholdende navn Jerome K. Jerome – og du gnægger dig gennem "Tre mænd i en båd" (1889). Bogen, der var tænkt som en autentisk rejsefører, endte som en humoristisk beretning, der stadig begejstrer.

Ørkendrømme

I ”Laksefiskeri i Yemen” af Paul Torday (2007) finder man en fortælling der som ”Havbogen” binder et godt garn om videnskab, fiskeri, storpolitik – og kærlighed. Det er en anden slags vilde våger der skal besejres, når man vil fiske i en ørkenstat. Forsiden er i øvrigt hentet fra den prisvindende filmatisering, der kan fanges på Filmstriben.

Havets stemme

Endnu en bog, der undslipper sig kategorisering og som er unik i sit anslag er den lille brevroman ”Havbrevene” (2019) om liv, klimaforandringer og verdenshave af Siri Ranva Hjelm Jacobsen. Poetisk, legende, nydelsesfuld og opfindsom er denne velanmeldte korrespondance mellem de to have – det unge Middelhav og det ældre erfarne Atlanterhav. Lyt den - med sine 32 minutter er den perfekt til en gåtur.