Læs dig klar til vandringsferie med pilgrimsbibliotekarerne

Fjeldabelæsning til coronaramte sofakartofler (og andre nybegyndere)


“Hellere side på fjeldet og tænke på Gud, end sidde i kirken og tænke på fjeldet.” Således sagde efter sigende den norske opdagelsesrejsende Fridtjof Nansen, og meget tyder på, at sommeren 2020 vil give god anledning til at komme denne indsigt i hu – i hvert fald delen angående fjeldet, som måske retteligt bør erstattes med en hjemlig, dansk kløvermark for indeværende. 

Her må jeg tilstå med det samme: jeg er mere en vandringskvinde sådan ideologisk end når det praktisk kommer til at slæbe kadaveret op og ned ad bjergsider og lave havregrød på Trangia-sæt. Lykkeligvis er mine bibliotekarkolleger Cæcilie (Kulturstationen Vanløse) og Sonja (Islands Brygges Bibliotek) garvede landevejstravere, som ved en ting eller to m de danske landeveje – og om de bøger, der viser vej i dem. Slut dig til os på en rundtur i bibliotekets nyeste og bedste vandringsbøger!

Nybegynder-fjeldabe: Kom med på vandringstrenden

Mange af os husker måske Mikael Bertelsen på Caminoen, heftigt svedende igennem hvid skjorte, men de mere forskræmte sofakartofler iblandt os vil nok foretrække en mere nænsom start. F.eks. en fornuftig indføring i selve gåtursdisciplinen i form af bøger som Gitte Holtzes ’Gå langt!’ eller Mette Mortensens ’Vandring og friluftsliv’, som tilbyder råd og guidelines til alt fra ruteplanlægning, valg af udstyr og tips til at holde dig mæt, varm og tør i naturen. Eller måske en udlægning af, hvorfor gårture er vigtige, sunde og nødvendigt for at finde sig selv? To gode vandringspeptalks i den genre findes bl.a. i Erling Kagges populære ’At gå’ og sundhedsoraklet Bente Klarlunds ’Gå-bogen”.  

Mundsmagsruter: Småture, der giver blod på tanden

Opmuntret og vejledt af Holtze, Klarlund et. al. er du (vi) måske ved at være klar til de første, spæde skridt udenfor den københavnske baghave, men ingen grund til at gå for vidt! Bedst at starte med et par korte dagsruter og gåture, til vandrestøvlerne passer og vablerne er gået i sig selv. Hvad med fx en tur i Brøndbyskoven, omkring Åkirkeby (dagsrejse!), eller omkring i naturpark Mølleåen?


De bedste ruter i Danmark

Du har upgradet fra putteture i Frederiksberg have og omegn til rigtig voksenvandring, og ved du hvad: You. Do. You. Her er der vist ikke meget mere at sige end: Gendarmstien! Hærvejen! Klosterruten! Vi har samlet otte af de bedste ruteguides til danske stier og naturområder, fra de Sjællandske skove til Fyens bakker, øhavet og de vilde jyske heder. 

Tjø-hø-hø-hø de nordmænd

Ja ja, siger du måske: det er alt sammen meget godt, men hvad med udsigten? Suget i maven, når man skuer ud over den disede fjelddal langt nede? Til den højdehungrende vandrings-m/k har norske Roger Pihl forfattet værket ’Danmarks bjerge – fra det laveste til det højeste”, en vittig, vittig titel, man vist bedst værdsætter ved at knytte hænderne og glæde sig over, at vi herhjemme i det mindste ved, hvordan man staver ’mayonnaise’. 

Vil du have mere læsningsinpiration og anbefalinger til den nyeste litteratur på biblioteket? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Førstevælger"