Fire vilde romaner om familie og moderskab

Fire vilde romaner om familie og moderskab

19.03.21
Her er fire gode danske romaner til dig, der gerne vil udfordres og have overrumplende læseoplevelser. Bøgerne dykker ned i moderskab, familieforhold og identitet og viser andre måder at leve på end kernefamilien.

'Ophav' af Eva Tind

I 'Ophav’ skriver Eva Tind overbevisende og bevægende om at forlade et barn og selv blive forladt og om nye måder at være familie på. Bogen samler tråde fra forfatterskabet om identitet og adoption og om at vælge kunsten fremor moderskabet. Det er en fascinerende og velkomponeret roman, hvor de centrale romanpersoner, mor, far og datter, fortæller på skift, og hver især er dybt interessante i deres søgen og kompleksitet. Eva Tind er en vild og sofistikeret stemme i dansk litteratur, og i 'Ophav' eksperimenterer hun med både form og indhold på en original måde.

'De nærmeste' af Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby kredser i sin gribende roman om sorgen ved at miste - eller opleve afstand til - sine forældre, børn og søskende. Det elegante i Kirkebys fine og underspillede stil er, at sorg og længsel kommer til udtryk i små sprækker i teksten, ligesom familiehemmelighederne antydes gradvist gennem romanen. Følelser forklares ikke, men vises gennem personernes handlinger og det, de siger. Det er med til at skabe en tankevækkende roman, der giver et nyt blik på sårbare familierelationer og hvilket ansvar, man har overfor sine nærmeste.

'Til min søster' af Dy Plambeck

Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i denne smukke og barske roman om to søstres løsslupne levevis i skyggen af den vold, som de ofte har mødt i livet. Bogen udfordrer vores billede af moderrollen og gør op med kernefamilien som den eneste måde at have børn på. Romanen åbner med en rammende og detaljeret beskrivelse af en fødsel og af kroppens heling efter fødslen. Netop det er en historie, som sjældent bliver fortalt, og jeg har ikke set den så stærkt udfoldet som her. Det er en rå, syret, og feministisk bog, hvor kvinderne tager magten tilbage.

'HHV, FRSHWN, Dødsknaldet i Amazonas' af Hanne Højgaard Viemose

Hanne Højgaard Viemose har skrevet en bombe af en roman, som man nærmest bliver høj af at læse. Den er vild, grum og sjov på samme tid og er perfekt at læse på rejsen, måske i en liggestol i skyggen med en drink indenfor rækkevidde. ’HHV, Frshwn’ er kulminationen på Højgaard Viemoses serie om Hannah/Hanne/Anne/ Anita, og parallelt med hverdagen som mor til to drenge ses tilbage på en voldsom tid som ung og grænseløs i Amazonas. Det særlige ved bogen er dens hæsblæsende tone, det sproglige drive og dens leg med det autofiktive gennem de forskellige identiteter og de to drengestemmer.


Se flere artikler under temaet "Ramt af moderskabet".

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg, Litteratursiden.

Materialer