Tips til læsning for de store børn

De fleste børn læser mindre og mindre, når de går ind i teenageårene. Så her får du nogle fifs til at holde fast i læsningen på en positiv måde.

Tips til læsning er udviklet og skrevet af Amanda Sandegaard - lingvist og litterat specialiseret i børns sprog og litteratur. Her deler hun tips og tricks til hvordan forældre og andre voksne kan sætte litteraturen i spil for og sammen med børn. 

1. De rigtige bøger

Det er altid vigtigt at vælge de rigtige bøger til sit barn. Dog er det ekstra vigtigt i forhold til de 11-15-årige, der læser mindre og mindre, men ifølge dem selv – ville læse mere, hvis emnet interesserede dem. Der er flere forskellige måder at løse dette på. Har du lyst til selv at gå på jagt, er mange børn glade for humor, gys og seriebøger. Du kan også gå på biblioteket eller sende dit store barn derhen og bede den lokale børnebibliotekar om hjælp. Hvis det alligevel ikke lykkes at finde den rigtige bog, er det værd at anerkende, at læsning af tekster på nettet også gælder som "rigtig” læsning. Specielt hvis det er den mest naturlige måde for dit barn at læse på. Måske er det endda muligt at lave en blød overgang herfra og til e-bøger.

2. Inspiration fra nye steder

Efterhånden som børn bliver ældre, fylder venner og fritidsinteresser mere, og det bliver vanskeligere at finde tid til læsning. Heldigvis er det hos venner og fritidsinteresser samt i film og på nettet, at børnene finder inspiration til deres læsning. Vil du eller dit barn have inspiration fra andre kilder kan I vende ørerne mod podcasts så som Børnebogscast .
Flere og flere børn vil også hellere skrive end at læse. Hvis det er tilfældet for dit barn, kan I overveje en skriveklub som fx Forfatterspirerne. Læs mere om bibliotekets skriveklubber her. 

3. Har du talt om en bog i dag?

Når børn er små, taler man ofte om, hvad de læser, men med tiden gøres dette i mindre og mindre grad. Samtalen skaber imidlertid en forbindelse mellem læsning og barnets hverdag og er derfor vigtig for at skabe læselyst. Har du lyst til tale mere om bøger, kan du bruge de mange serier og film baseret på bøger. Det kan være alt fra Skammerens Datter til En flænge i himlen – afhængig af, hvad dit barn synes om. Læs bogen og se filmen sammen. Rækkefølgen er sådan set ligegyldig. Det vigtige er, at I bagefter kan diskutere og sammenligne bog og film. F.eks. hvordan I havde forestillet jer hovedpersonen eller om jeres yndlingsscener var lige så gode i filmen.