Tages litterære nytårsforsæt

31.01.22
Foruden et gensyn med Dronningen, et nyt årstal og måske lidt tømmermænd byder nytåret typisk på en koloni af gode intentioner. Også litterære. Vi vil og vi bør og vi ku' og vi ka', men vaneændringer er stejle, så det er sjældent, vi gør. Klog af erfaring har skribenterne i Litterær Luksus derfor valgt blot et enkelt værk ud til fokuseret forkælelse. Her er det forventningens glæde hos Tage, der bobler.

'Dead Man Walking' af Hans Otto Jørgensen

 

Hans Otto Jørgensen har siden debuten i 1989 været en af nutidens fremmeste skildrere af bondelivet og af Udkantsdanmark – men jeg har indtil nu ikke fået læst noget af ham…
Det, lovede jeg mig selv, skulle ændres i 2022 – og 'Dead Man Walking' med undertitlen 'Mamrelund' fra 2020 lå lige for, som bogen der skulle læses!

'Dead Man Walking' er blevet karakteriseret, som en bog der emmer af vrede og indignation. Den skildrer forfatterens brors konkurs med familiens gård i 2016 – og gennem denne begivenhed skildrer den samtidig familielandbrugenes undergang som livsform.

Det er en bog, der udfordrer vanetænkning, og trækker de store linjer op i forståelsen af samfundsudviklingen, mens gården har været i familiens eje – de seneste 150 år. Bogens fokus er dog fra 1950 med markedskræfter, effektivisering og krav om volumenmæssig vækst. Krav, som familiebruget. trods slid (og nedslidning) ikke har kunnet honorere.

I tilgift til en gribende og solidarisk skildring af slægtens gårds skæbne, tegner Hans Otto Jørgensen et tidsbillede af livet i Udkantsdanmark, som tåler sammenligning med Dan Turélls tilsvarende fra storbyen. Skrivestilen er korte og længere tekststykker, som slår ned på, hvad der sker for familiens medlemmer – indimellem i form af helt korte stemningskarakteriserende indfald startende med samme forbogstav!

Jeg blev udfordret ideologisk, læste en bevægende historie, oplevede en bog med fortælletekniske underfundigheder. Og fik set livet, som det (også) er blevet levet i Danmark.

Halfdan Pisket har med sin karakteristiske streg illustreret mellem de enkelte hovedafsnit: Sort/hvide, knugende og stemningsskabende billeder!

En vred og indigneret bog er god at starte året med!   

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”