Forstå krigen i Ukraine

16.03.22
Hvordan kom det så vidt? Vi har fundet et udvalg af bøger og andet, som måske kan hjælpe dig med at blive klogere på situationen i Ukraine.

Lidt historie

Efter tsardømmets fald oprettede Den Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik sammen med blandt andet Den Russiske Sovjetrepublik Sovjetunionen. Efter Sovjetunionens opløsning opnåede Ukraine ved en folkeafstemning i december 1991 sin uafhængighed og ikke ret lang tid efter indgik Ukraine et samarbejde med Nato men henblik på et evt. senere medlemskab. I 2010 blev den russisk-orienterede Viktor Janukovitj præsident og planerne om medlemskab af Nato og Eu gik i stå. 

Samtidig blev der fra præsidentens side sat mere og mere fokus på de etniske russere i Ukraine og især på Krim, hvilket kulminerede med at Rusland annekterede Krim i marts 2014. Da byenerne Donetsk og Lugansk senere sammen år proklamerede Den Føderative stat Nyrusland, var scenen sat for den optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine, som nu har medført den frygtelige krig, vi alle kan følge på nettet og i tv.

Få mere viden om Ukraine

Faktalink

Elektroniske artikler om en lang række af tidens aktuelle emner. Her får du introduktion, uddybende information og henvisninger til litteratur.

Gale in Context

PressReader

Læs over 7000 udenlandske aviser og magasiner online. Aviserne og magasinerne er fra 120 forskellige lande og på 60 forskellige sprog.

Mest efterspurgte titler lige nu

Vi har rigtig mange forespørgsler på litteratur om Ukraine og lige nu er de to mest efterspurgte "Krigen indeni" af Mathilde Kimer og "Jeg, Putin" af Samuel Rachlins. Der er lang ventetid på dem begge, men de kan lånes som e-bøger fra eReolen, som også har mange andre gode bøger om Ukraine.