Vejledning til BPI

BPI (biblioteksproduceret indhold) er en artikelbase, hvor alle danske folkebiblioteker kan dele indhold, der er produceret på den lokale hjemmeside.

BPI er en folkebibliotekernes fælles artikeldatabase. Man kan sende artikler til BPI og give andre biblioteker tilladelse til at bruge og evt. berige indholdet. Når man sender artikler, bliver man samtidig krediteret som original forfatter.

Hvem har adgang til BPI?
Skribenter på alle DDB-biblioteker. Her i København betyder det alle, der har adgang til at skrive til bibliotek.kk.dk.  Der er også nogle eksterne indholdsleverandører. F.eks. sender Litteratursiden også artikler til BPI.

Hvilke indholdstyper kan komme i BPI?
Kun artikler, der er produceret i indholdstypen ’nyhed’. Nyhederne skal være udgivet.

Hvilke artikler giver det mening at dele i BPI?
Når man deler artikler med andre skal man som afsender være sikker på at have rettighederne til det indhold (tekst og billeder), som man lægger op i BPI. På samme måde skal man sikre sig, at perspektivet i den artikel, man planlægger at sende til BPI, også er relevant for andre biblioteker.
Lad være med at sende meget lokalt præget stof til BPI. Tænk i stedet: Er den artikel, jeg lige har skrevet, mon noget de kan bruge andre steder i landet?
Det gør ikke noget, at der er referencer i artiklen til lokale ting eller events. Du skal bare huske at sætte et flueben i ’må redigeres’ inden du uploader din artikel.

Send artikler til BPI:
At skrive til BPI adskiller sig  ikke fra at skrive til bibliotek.kk.dk. Uanset om emnet er inspiration til læsning, introduktion til nye services, en vejledning til en e-resurse eller noget helt fjerde, skrives artiklerne i vores egen editor på hjemmesiden.

Der er 2 måder at sende en artikel på:

1. Når du er i gang med at skrive en nyhed. Når artiklen er færdig, klikker du på Gem & send til BPI:

2. I oversigten over dit biblioteks indhold på hjemmesiden – Klik enten på Min workbench eller på Indhold:

Ud for listen over det producerede indhold, har du mulighed for at klikke på Send til BPI:

Dette skal du gøre inden du sender din artikel:
Du skal vælge en kategori og en målgruppe, der passer til indholdet. Kategorier og målgrupper i BPI er ikke nødvendigvis de samme, som dem du bruger på dit bibliotek. Det er kun muligt at vælge én kategori og én målgruppe.
Indholdet i BPI sorteres efter målgrupper og kategorier. Det er derfor vigtigt at vælge en sigende kategori. (Det sidste kan være svært, da kategorierne ikke er særligt dækkende for vores behov. Der er nedsat en redaktionsgruppe for BPI på tværs af landet. Her arbejdes der bl.a. med at få justeret kategorierne).

Hvis du ønsker at overføre de billeder, du har brugt i artiklen, skal du sætte et flueben ved Inkluder billeder.  Du skal være helt sikker på, at du har rettighederne til billederne. Hvis du er i tvivl så lad være med at inkludére billeder.

Hvis du sætter flueben ved Inkludér materialer vil eventuelle links til biblioteksbasen sendes med over i BPI. Det er en stor hjælp, for dem, der vil genbruge din artikel, så gør det endelig!

Hvis du ønsker at være anonym, skal du sætte et flueben i Jeg ønsker at være anonym.
Artikler der overføres til BPI vil automatisk få påført originalforfatterens navn og biblioteket, medmindre du har valgt at være anonym. (F.eks. ”Originally published by Sofie, Koldingbibliotekerne”).
Den engelske tekst skal oversættes til dansk inden artiklen publiceres. (I en senere version af BPI bliver teksten automatisk oversat til dansk).

Hvis du ikke har noget imod, at der bliver redigeret i din tekst, skal du sætte et flueben i Indhold må redigeres:

Hent artikler fra BPI:
Log ind på dit biblioteks hjemmeside og klik på fanebladet BPI:

BPI databasen bliver som default hentet ind på den måde, at de nyeste artikler ligger øverst. Du har mulighed for at få vist de ældste artikler først, hvis du synes det giver mening. Klik på Vis ældste øverst:

Du kan søge efter artikler i søgefeltet med fritekstsøgning:

Du kan desuden sortere på indhold ved at klikke på kategori, målgruppe, forfatter eller bibliotek:

Ud for hver artikel i listen over indhold kan du se, om der er tilknyttet billeder og om det er en artikel, du må redigere i:

Hvis du gerne vil læse artiklen igennem, inden du downloader den, kan du få et et preview af den ved at klikke på Gennemse. Klik på Udgiv for at hente artiklen over på din egen hjemmeside:

Nu åbner artiklen i editor i dit eget cms og du kan redigere i den, hvis det er tilladt.  Hvis der var billeder med i artiklen, bliver man spurgt om man ønsker at importere dem. Hvis du ønsker det, så klik på Importer:

NB! Det er kun indholdsbilleder, der hentes over i din editor. Du skal stadigvæk selv finde og uploade et listevisningsbillede.

De importerede billeder vil blive sendt til billedbiblioteket, men vises ikke i selve artiklen. Her ligger kun ”dummy” billeder.
De ”rigtige” billeder skal nu hentes ind i artiklen via billedbiblioteket og erstatte dummy billeder, før artiklen kan publiceres. Det gør du på denne måde:

1. Markér dummy billedet og klik dernæst på Indsæt billede i din editors værktøjslinje:

2. Klik på BIBLIOTEK i det vindue, der popper op:

De billeder, der sidst er hentet over i billedbiblioteket, ligger først. Markér det billede du skal bruge og klik på Indsend (du bliver endnu engang bedt om at klikke på Indsend, så det gør du bare):

(I en senere version af BPI bliver det muligt at placere de rigtige billeder direkte i artiklen).

Når artiklen er hentet over i din editor, skal du vælge en af de kategorier, som dit eget bibliotek har oprettet:

Hvis der er et forfatternavn til artiklen, er det fordi forfatteren ikke ønsker at være anonym. Det skal du respektere. Du er desuden nødt til at oversætte oplysningerne om forfatter til dansk. Oversæt ’Originally published by’ til Oprindeligt skrevet af’:

Klik på Gem i bunden af artiklen. Artiklen er publiceret på dit eget site.

Hent vejledningen som PDF