Storlockout og septemberforlig

Af Københavns Biblioteker
24.10.14
Baggrunden for den måde vi organiserer os på i forhold til vores arbejde i dag er kampe imellem fabrikkernes ejere og ansatte for ca. 120 år siden. Storlockouten fra fabriksejernes side frem til forliget i september 1899 varede i 100 dage og bragte mange familier i voldsom nød og sult trods store beløb indsamlet til støtte.

Siden den tid har arbejdsforhold og løn været forhandlet hvert 2. år imellem ansatte og arbejdsgivere  ved de såkaldte overenskomstforhandlinger; i dag omtalt som  den ”danske model”  for, hvordan forholdene på arbejdsmarkedet aftales.

Biblioteket har en del kilder og bøger der belyser kampen og tiden lige inden på en måde, som er henvendt til elever i grundskole og ungdomsuddannelserne.  Du kan se nogle af dem nedenfor.

 

Storlockouten i 1899

 

Dorrit Andersen har lavet en vigtig gennegang af kilderne fra den gang . Hvad gjorde fabriksejerne ?  Hvad gjorde fagforeningerne ? : "Storlockout og Septemberforlig : kilder til belysning af storkonflikten 1899" 

Carsten Nielsen har skrevet en historisk fortællende, levende og beskrivende bog af begivenhedernes gang. Stemninger, billeder, kulturelle udtryk og aktører rulles op fra samtidskilder i  "De 100 dage".

Der er skrevet flere lokalhistoriske  studier om kampen om arbejdsforholdene  i 1899  et eksempel er Dorrit Andersen : "Århus under storlockouten : arbejder og arbejdsgiver 1899"

 

ARBEJDSFORHOLDENE SOM DE VAR I TIDEN LIGE INDEN KAMPEN I 1899

Arbejdsforholdene som de var i tiden lige inden kampen i 1899 og indgåelsen  af hovedaftalen   er beskrevet både på film og i bøger.
filmstriben.dk kan du se filmen ”Plads til os alle- Med loven eller uden” . Du indtaster din brugerkode til bibliotekerne i København for at se filmen på din PC.

Gode og ikke så svært læselige bøger om almindelige menneskers liv i tiden er  ”Snart dages det...”  som er en billedbog og  ”Om arbejderbevægelsen” der er en skolebog til ungdomsuddannelserne.

 

PÅ INTERNETTET ...

Kan du foruden den omtalte film på filmstiben.dk finde små leksikalske artikler om storlockouten i 1899 på historiefaget.dk ( gå ind historiefaget.dk gennem bibliotekets hjemmeside og brug dine brugerkoder til biblioteket som din adgangskode ) og leksikon.org

 

 Opdateret : 24.10.2014

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Bog

Om arbejderbevægelsen : en introduktionsbog til dansk arbejderbevægelses historie

Af Bjørn Erichsen (f. 1949) (1977)
Læs mere
Spørg biblioteket