Golden Days i Krystalgade

Vi hylder Golden Days og antikken lørdag den 11. september med 3 suveræne arrangementer

Golden Days på Hovedbiblioteket

Vi fejrer Golden Days på Københavns Hovedbibliotek lørdag d. 11. september med et suverænt program, hvor både forskere og forfattere henover tre arrangementer vil gøre os klogere på antikken, dens myter og deres relevans for os i dag.

Vi håber, vi ses!

Her er dagens fulde program

13.00-14.00: Rundt om Odysseus / Samtale

Odysseus, Ulysses, Ingen. Kært barn har mange navne, men hvem er denne uomgængelige litterære skikkelse fra antikken, der stadig taler så stærkt til os den dag i dag? Det forsøger Hovedbiblioteket sammen med Golden Days at finde ud af ved kaste lys på den arketypiske helt ud fra forskellige vinkler. Både som menneske, men også som en del af et kulturelt og samfundsmæssigt landskab. Vi har her bedt om hjælp fra tre forskere, der kan gøre os klogere på Odysseus ud fra et beklædningsperspektiv: Hvordan er tøjet på forskellig vis med til at skjule og vise hans identitet? Et kønsperspektiv: Hvordan opfattes det maskuline/feminine ideal hos Homer? Og et fokus på kulturen i de græske bystater: Hvordan er kontrakten mellem samfundet og Odysseus skruet sammen?

Deltagere:  

Marie Louise Bech Nosch er professor med speciale i oldgræsk historie. Hun er ansat ved Saxo-Instituttet og forsker aktuelt i tekstilhistorie og græsk historie. 

Rasmus Sevelsted er ph.d. og postdoc fellow ved Cambridge University. Forsker aktuelt i konstruktionen af maskulin og feminin identitet i klassisk græsk litteratur og filosofi, herunder Homer. 

Thomas Heine Nielsen er lektor ved Saxo-Instituttet med speciale i Antik sportssociologi og forsker aktuelt i identitetsdannelsen i den græske bystatskultur 

Moderator: Jes Stein Pedersen er litteraturredaktør på Dagbladet Politiken og vært på Politikens litteraturpodcast Bogfolk.

14.30-15.30: Dagen smelter som sne: Voetmann om komediedigte, slaveri og vold i antikken / foredrag

Med både oversættelser af satiriske værker, naturhistorie, romerske kærlighedselegier og sin skønlitterære bearbejdning af den kendte naturhistoriker Plinius den Ældres liv er Harald Voetmann måske den danske forfatter, der har beskæftiget sig mest med antikken. Denne lørdag vil Voetmann som en del af Hovedbibliotekets fejring af Golden Days tage os tættere på komediedigteren Plautus og en side af det romerske samfund præget af vold og slaveri.

Der vil blive læst passager op til arrangementet som omhandler slaveri og kan virke ubehagelige.

Om forfatteren:

Harald Voetmann er uddannet på Forfatterskolen 1997-99 og har taget grunduddannelsen i latin på Københavns Universitet 2003-2006. Han har siden uddannelsen oversat et par antikke værker fra latin til dansk: Petronius' satiriske værk ’Satyricon’ og et lille udvalg fra 7. og 8. bog af Plinius den Ældres store værk ’Naturalis Historia’ under titlen ’Om mennesker og dyr.’

I 2010 udgav Voetmann sin første roman, den historiske roman ’Vågen’ om den romerske naturhistoriker Plinius den Ældre. Romanen blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris og nomineret til Montanas litteraturpris. I 2016 var Harald Voetmann aktuel med digtsamlingen ’SULPICIA – EN ROMERSK DIGTER’, hvori han oversatte de bevarede digte, der tilskrives Sulpicia, den eneste romerske kvindelige digter fra klassisk tid, der er bevaret hele digte af. Sidste år udkom også Voetmanns oversættelse af Juvenals satirer under titlen 'Vreden skriver digtet.' 

16.00-17.00: Myter om kvinder. Fra antikken til i dag / Samtale

Antikkens mytologier og fortællinger myldrer med kvinder som i listighed, klogskab, magt og temperament ofte overgår mændene og hvis karakterer er med til at symbolisere og definere antikkens verdensorden. I en samtale mellem forfatterne Mette Moestrup, Lea Løppenthin og Sara Stridsberg sættes der fokus på tre stærke kvindemyter fra antikken; Persefone, dronningen af dødsriget; Eris, gudinden for ufred og troldkvinden Medea, der går på hævntogt efter sin mands svigt. Det undersøges, hvordan disse dramatiske kvindemyter bearbejdes og iscenesættes forskelligt hos de tre forfattere, og hvorfor de stadig taler til os i dag:  Samtalen modereres af lektor og litteraturkritiker Lilian Munk Rösing. 

Deltagere: 

Mette Moestrup er digter og debuterede med ‘Tatoveringer’ i 1998. Senest har hun udgivet digtsamlingen ‘Til den smukkeste’ (2019), hvis titel henviser til historien om den græske stridsgudinde Eris, der kastede et gyldent æble med inskriptionen ”Til den smukkeste” ind blandt de olympiske guder.  Det blev et ‘stridens æble’, som i mytologien ender med at blive starten på den trojanske krig. 

Sara Stridsberg er forfatter og debuterede i 2004 med romanen ‘Happy Sally.’ Hun modtog i 2007 Nordisk Råds litteraturpris for ‘Drømmefakultetet.’ Stridsberg genskrev i 2010 myten og tragedien om troldkvinden Medea, der hævner sig på sin mands forræderi ved at slå deres børn ihjel, til et teaterstykke, der blev opsat på Betty Nansen. 

Lea Løppenthin debuterede i 2014 med digtsamlingen ‘Nervernes adresse.’ Hun har senest udgivet romanen ‘Sæson’ i 2019, hvis fortælling har mange fællestræk med den græske myte om årstidsgudinden Demeter og hendes datter Persefone, hvori Demeter må undvære Persefone, hver gang det bliver vinter.

Moderator: Lektor og litteraturkritiker Lilian Munk Rösing

Materialer