Historieklubben på Amager er tilbage

Vores første sæson af historiske blandede bolsjer var en sådan succes, at vi – Sundby Bibliotek og Bibliotekshuset - kaster os ud i det igen!

Konceptet er det samme; i samarbejde med ”Historie og Kunst” – som består af Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv – afholder vi over efteråret og vinteren en række arrangementer, der burde vække appel hos alle historieinteresserede.

Vi får besøg af en blandet skare af foredragsholdere – historikere, forfattere, journalister og endda også et par musikere – der alle har det tilfælles, at de har en spændende historie at fortælle. Men ligesom sidste år skal vi også ud og strække benene lidt - to gange tager vi på en lille ekskursion ud i byen.

Et fuldt medlemskab med adgang til alle arrangementer kan erhverves for 150, - HER på linket herunder

- Adgangsbilletter til de enkelte arrangementer 50,-

Hvor vi i sidste sæson tematisk bevægede os vidt omkring– vi var blandt andet på Femøren, Guldkysten og i Dansk Vestindien – er vi i denne omgang en smule mere navlepillende og holder os næsten udelukkende indenfor bygrænsen.
Vores premiere-arrangement kan da næsten heller ikke være mere lokalt funderet – her tager vi nemlig fat på Amagers vel nok kendteste kriminalsag:

Fire drab der ændrede Danmark

Mandag d.1 oktober-2018, kl. 19.00 – sted: Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 2300 KBH S  - Køb billet HER

Tag med Preben Lund på en rejse tilbage til en fatal september-nat i 1965.

Palle Sørensen behøver ingen introduktion. Helt frem til sin død d. 1. februar i år vakte hans navn vrede og stærke følelser.
Hans mord på fire politibetjente d. 18. september 1965 ramte som et bombenedslag. Det elles så fredelige Danmark i tresserne var slet ikke vant til den slags råhed og brutalitet. I de første par timer efter drabene troede enkelte endda, at krigen var brudt ud og at russerne var gået i land. Det var de som bekendt ikke – gerningsmanden var ”bare” Palle Sørensen, en småkriminel fra Amager.
Det er en sag som aldrig er glemt og som for altid satte sig spor hos dansk politi.

Preben Lund er Journalist på DR-nyhederne. I 2015 tilrettelagde han sammen med sin DR-kollega, Jakob Andresen P1-dokumentaren ”Fire drab der ændrede Danmark”. I den forbindelse mødte og talte han med både Palle Sørensen selv – og flere af de centrale vidner; blandt andre den unge mand, som fandt de to dræbte politifolk på Amager Strandvej samt politimanden, der var første mand på gerningsstedet på Vermlandsgade.

Resten af programmet er som følger:

Besøg med eksklusiv rundvisning på Thorvaldsens Museum.

7. november-2018 kl. 16.00 - sted: Bertel Thorvaldsens Plads 2. - Køb billet HER

Museet åbnede 18 september 1848 som den første offentlige museumsbygning i Danmark. Det blev opført for at udstille Thorvaldsens livsværk af skulpturer.
Thorvaldsen var en passioneret samler, så museet udstiller også hans omfattende samlinger af malerier fra hans egen samtid - og kunstværker og genstande fra den græske, romerske og ægyptiske oldtid. Derudover viser museet skiftende udstillinger, der uddyber aspekter af de permanente samlinger herunder også samtidskunst.

Oktober 43 – Musikalsk dokumentarfortælling med Klezmerduo.

5. december-2018 kl. 19.00 - sted: Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3. - Køb billet HER

I en ramme af livsbekræftende jødisk klezmermusik fortæller Klezmerduo historien om danske jøder, der må flygte over hals og hoved og om nogle af de mange, der satte livet på spil for at hjælpe.
Klezmerduo består af Henrik Bredholt (sopransax, dulcimer, tuba, vokal) og Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, percussion, vokal). Begge er kendte som meget dygtige musikere og fremragende formidlere.

Den inderste fare I-II: Om Erik Scavenius – Med Birgithe Kosovic

14. januar-2019 kl. 19.00 - sted: Bibliotekshuset, Rodosvej 4. - Køb billet HER

Alle der interesserer sig for Danmark under 2. verdenskrig har en mening om Erik Scavenius! Forfatter Birgithe Kosovic har i sine romaner ”Den inderste fare bd. 1 og 2” forsøgt at arbejde sig ind under huden på ham.
Kom og hør hende fortælle om Romanerne, om at skrive fiktion om virkelige hændelser - og om Scavenius, personen og politikeren, der gennem to verdenskrige stod i spidsen for Danmarks udenrigspolitik, og som endte med at blive en af de mest forkætrede personer i nyere danmarkshistorie.
Birgithe Kosovic fik sit gennembrud i 2010 med romanen "Det dobbelte land", som vandt flere litteraturpriser. "Den inderste fare”-bøgerne er Kosovic's fjerde og femte roman.

Nazister Under Elmene

18. februar-2019 kl. 19.00 - sted: Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3. - Køb billet HER

Niels-Birger Danielsen fortæller med udgangspunkt i bogen ”Svend Staal-gruppen: nazibetjentene der infiltrerede dansk politi” om det lille men højt motiveret netværk af nazistiske danske politibetjente, der under besættelsen hjalp tyskerne med at bekæmpe modstandsbevægelsen. Centrum for netværket var den daværende Station 4, Under Elmene 7.
Niels Birger Danielsen er historiker og freelance-journalist og har tidligere arbejdet for Ekstrabladet og Ritzau. Desuden har han skrevet flere bøger om Danmark under 2. verdenskrig.

Besøg på det ny Københavns Museum

18. marts-2019 kl. 16.00 - sted: Stormgade 18. Køb billet HER

Historieklubben på Amager har været tidligt ude og allerede nu fået en aftale på plads om en rundvisning på det kommende nye Københavns Museum i Stormgade.
I 2015 lukkede Museets udstillinger på Vesterbrogade for publikum. I mellemtiden har der været andre aktiviteter i bl.a. Storm20, som Historieklubben besøgte i foråret.
Københavns Museum åbner først for alvor for besøgende sommeren 2019, men allerede i marts får vi altså adgang til en spændende backstageoplevelse, hvor vi møder et museum, der fortsat er under opbygning.

Det fulde program med yderligere oplysninger om arrangementerne ligger på Sundby Bibliotek og Bibliotekshuset.