Historieklubben på Amager fremturer...

Der skal mere end to coronaramte og derfor amputerede sæsoner til at få Historieklubben På Amager til at opgive ævred.

Program efterår/vinter 2021/22

Vi er tilbage med et nyt program og fremturer med – hen over efterårets og vinterens våde, kolde og mørke måneder - at afholde en række arrangementer specielt rettet mod historieglade amar’kanere.

Vores hovedfokus er “den gode historie”, så tematisk spænder arrangementerne vidt - lige fra Amager i 1600-tallet over Den russiske revolution til Koreakrigen.

Det trykte program kan bl.a. fås på Sundby Bibliotek Kvarterhuset Jemtelandsgade 3.

I år har vi fravalgt mulighed for medlemskab og vil udelukkende sælge billetter til de enkelte arrangementer fordi udfordringerne ift. Coronavirussen gør, at vi har behov for at vide præcis, hvormange der kommer.

Billetterne koster 40 kr. + gebyr og kan købes på www.kvarterhuset.dk eller billetto.

Bent Bjørnskov og Morten Verner Hansen står for program og planlægning og kan kontaktes på mail - movern@kk.dk

Dagmar – Kejserinde af Rusland “Maria Fjodorovna”

Torsdag d. 14/10-2021, kl. 19.00 - Sted: Sundby Bibliotek Kvarterhuset Jemtelandsgade 3

Maria Helleberg er med rette blevet kaldt dronningen af den historiske roman.
Vi har inviteret hende til Historieklubben for at gøre det hun er allerbedst til; at fortælle om en af danmarkshistoriens stærke kvinder; Dagmar “Maria Fjodorovna”, datter af Christian 9., Kejserinde af Rusland, mor til Ruslands sidste zar - og offer for en urimeligt hård skæbne.
Maria Helleberg har skrevet næsten 100 bøger - heraf er de fleste historiske romaner. I 2007 skrev hun den biografiske roman “Dagmar”.

Som Kejserinde i Rusland var Dagmar initiativtager til opførelsen af Den Russisk Ortodokse Skt. Aleksander Nevskij Kirke i Bredgade - som Historieklubben aflægger et besøg torsdag d. 18/11.

Rundvisning – Aleksander Nevskij Kirken

Torsdag 18/11-2021, kl. 15.30 og 16.30, Sted: Bregade 53

Hånden på hjertet; ud over at det er kirken med de smukke gyldne kupler - der virker så dragende på øjet når man kører forbi på Bredgade - hvad ved vi så når det kommer til stykket om Aleksander Nevskij Kirken? Hvad ved vi om kirkens historie, om dens menighed - og om hvad der egentligt foregår i den så markante og smukke kirkebygning?

Historieklubben på Amager er nu budt indenfor og får muligheden for at få svar på disse og mange andre spørgsmål.

Hollænderne kommer til Amager – 1521

Torsdag d. 9/12 – 2021, kl. 19.00 - Sted: Sundby Bibliotek Kvarterhuset Jemtelandsgade 3

I 2021 er det 500 år siden at Christian 2. inviterede en mindre flok hollandske bønder til at bosætte sig i Store Magleby - og det skal naturligvis markeres.

Vi har inviteret Søren Mentz for at fortælle om Christian 2.‘s motiver, om hvordan mødet med de lokale forløb - og ikke mindst om den store indvirkning hollænderne fik på Amager og amar’kanerne; ikke bare på landbruget men også på sprog og klædedragt.
Søren Mentz er Historiker og museumsleder på Museum Amager.

“Jutlandia - Krig, kald og kærlighed”

Torsdag d. 20/1 – 2022, kl. 19.00 - Sted: Sundby Bibliotek Kvarterhuset Jemtelandsgade 3

Gad vide hvilken placering Hospitalsskibet Jutlandia ville have haft i vores kollektive hukommelse, hvis det ikke havde været for Kim Larsens “Jutlandia” fra 1986?

Det er godt 70 år siden, at »Jutlandia« sejlede ud på sin mission. I de to år skibet var aktivt, behandlede mandskab og besætning cirka 11.000 sårede FN-soldater og civile koreanere.
I aftenens foredrag vil Helle Juhl lade sygeplejerskerne komme til orde. Gennem dagbøger, breve og fotos får man indblik i krigens brutale gru, men også i hverdagslivet ombord – og for manges vedkommende endda mødet med kærligheden.
Helle Juhl er journalist og har skrevet flere bøger om især kultur- og kvindehistorie. I 2021 udgav hun bogen “Jutlandia - Krig, kald og kærlighed”.

Tyskere på flugt

Torsdag d. 17/2-2022, kl. 19.00 - Sted: Sundby Bibliotek Kvarterhuset Jemtelandsgade 3

Den røde hærs hårdhændede fremrykning mod Berlin i slutningen af 2. Verdenskrig skubbede en stor mængde civile flygtninge foran sig. 200.000 endte i Danmark og flere tusinde af disse på Amager. Glæden var enorm i Danmark i foråret 1945, men det mentale overskud var ikke stort - og lysten til at hjælpe de mange tyske flygtninge var begrænset.

John V. Jensen tager dig med ind bag pigtråden til en lang række menneskeskæbner. Og han rejser principielle spørgsmål om de skrøbelige størrelser demokrati og medmenneskelighed.
John V. Jensen er Historiker og Museumsinspektør på Varde Museum. I 2020 udgav han bogen “Tyskere på Flugt”.

Spurven – Vera Schalburg

Torsdag d. 17/3-2022, kl. 19.00 - Sted: Sundby Bibliotek Kvarterhuset Jemtelandsgade 3

De fleste kender Christian Frederik von Schalburg, dansk officer med russisk adelsblod i årene, der døde i tysk tjeneste på østfronten i 1942 - og som opnåede den noget tvivlsomme ære at få opkaldt et korps af volds- og drabsmænd efter sig.
Christians søster Eva Schalburg drev derimod sit virke i det skjulte. Man ved hun spionerede for tyskerne, men arbejde hun i virkeligheden også for både russerne og englænderne?
Historien om Vera Schalburg er dunkel og indbyder til myter og konspirationsteorier.
Kirstine Kloster Andersen vil forsøge at rede trådene ud for os.
Kirstine Kloster Andersen er journalist og udgav efter et større gravearbejde i arkiver i England, Tyskland, Belgien og Danmark i 2018 “Spurven – Den dramatiske historie om spionen Vera Schalburg”