Historieklubben på Amager præsenterer: Birgithe Kosovic og Erik Scavenius.

Forfatter Birgithe Kosovic fortæller den 14. januar kl. 19 - i Bibliotekshuset - om sit tobindsværk ”Den inderste fare I og II”.

Birgithe Kosovic har her præsteret et flot romanportræt af Erik Scavenius, der med rette kan kaldes en af danmarkshistoriens mest forhadte personer. I romanerne kommer man som læser helt tæt på hovedpersonens liv – både det professionelle og det private.

Bind I starter med besættelsen i 1940, hvor Scavenius takker ja til udenrigsministerposten - vi møder hans kvinder – ægtefællen Emma og den noget yngre elskerinde Alice Duvantier, som Scavenius i bind II omsider gifter sig med efter skilsmissen fra Emma.

At Birgithe Kosovic for en 6-7 år siden valgte at kaste sig over Erik Scavenius skyldes bl.a. den modvind, som han i sit liv blev udsat for – hans selvvalgte placering på øretævernes holdeplads, hovedrollen i forbindelse med samarbejdspolitikken under 2. verdenskrig. Der er sidenhen skrevet meget litteratur om tiden. Litteratur der overvejende skælder ud og anklager ham for hans måde at løse de talrige dilemmaer, som han blev udsat for på den politiske scene. Lignende dilemmaer udspiller sig, på Erik Scavenius’ private scene. – Disse dilemmaer har inspireret forfatteren, fordi det afspejler noget i os selv. Det hører med til at være menneske. De fleste af os vil i løbet af livet blive stillet overfor handlinger og valg, som vi helst havde været foruden, men vi har måttet indse, at det ikke kunne være anderledes. --- Den udskældte Erik Scavenius fik først i 1955 - som alle tidligere statsministre - sit portræt på Christiansborg.

I 1973 udgav historikeren Viggo Sjøqvist en veldokumenteret biografi om Scavenius, muligvis fra forfatterens side tænkt som en oprejsning af en stor statsmand. Biografien mødte kritik og modsigelse, men fik dog af flere historikere anerkendende ord med på vejen, og gav plads til et mindre fastlåst syn på Scavenius. I dag leveres et stadigt mere nuanceret billede, med fokus på såvel hans styrker og begrænsninger - som den ledende udenrigspolitiker han var i de absolut to største kriser i nyere dansk udenrigspolitik efter 1864.

Billetter til arrangementet koster 50 kr. købes på Billetto.dk. Arrangementet er gratis for medlemmer af Historieklubben på Amager.

Erik Scavenius var udenrigsminister under begge verdenskrige og også statsminister i næsten 10 måneder i 1942-43. Hans pragmatiske, nøgterne og efter nogles opfattelse kyniske forståelse af udenrigspolitik stod i et betydeligt modsætningsforhold til de udpræget ideologiske karakteristika ved 2. verdenskrig og de skarpe holdningskampe under besættelsen. Det har uden tvivl medvirket til, at hans eftermæle er et af de mest omdiskuterede i nyere dansk politisk historie. - 1877-1962. Uddannet cand.polit. i 1901, ansat i Udenrigsministeriet. Udnævnt til udenrigsminister i 1909 og igen i 1913. - Formand for Det Radikale Venstre 1922-24, medlem af Landstinget 1925-27 samt formand for Politikens bestyrelse 1932-40. I juli 1940 blev han atter udenrigsminister og fra 1942 statsminister, formelt indtil befrielsen.- Scavenius tog til genmæle i bøgerne ' Forhandlingspolitikken under Besættelsen' (1948) og ' Dansk Udenrigspolitik under den første Verdenskrig' (1959).

Birgithe Kosovic, født 22. marts 1972. Vokset op i Albertslund uden for København. Dansk mor og jugoslavisk far. Har læst Dansk på Københavns Universitet og arbejdet som korrekturlæser og undervist unge i journalistik, har været researcher på Månedsbladet Press og skrevet som featurejournalist for Information og Morgenbladet i Norge. Hendes roman Det dobbelte land fra 2010 vandt i 2011 DR Romanprisen, Weekendavisens Litteraturpris og Danske Banks Litteraturpris