Historieklubben På Amager starter mellem lagnerne

Historieklubben På Amager er stærkt tilbage - inviterer til Island, Rusland og Stockholm - men starter mellem lagnerne.

Coronaen afsluttede forrige sæson for Historieklubben på Amager lige vel abrupt og brutalt.

Men nu er vi stærkt tilbage - omend i en smule anden form, fordi vi nu mere end nogensinde har brug for at vide præcist, hvor mange gæster der dukker op.
Vi vil derfor i denne sæson i modsætning til tidligere IKKE sælge medlemskaber, men kun almindelige billetter til de enkelte arrangementer.

Køb billetter på Kvarterhusets hjemmeside 

Bortset fra dette er tingene som de plejer; igen vil vi henover efterårets og vinterens mørke, våde og kolde måneder invitere alle historieinteresserede indenfor til en række arrangementer.

Hvor vi sidste sæson næsten udelukkende holdt os indenfor Danmarks grænser har vi denne gang i højere grad ladet udlængslen gribe os. 

Vi slår følge med nogle særdeles stærke personligheder; og tager med Nordens Nero til Stockholm i 1520, med en fantast af guds nåde til Island i 1809 - og med en tragisk dronningeskikkelse til Rusland i 1866. Men faktisk starter vi hjemme i København i 1887 med en måske knap så stærk personlighed.

Programmet er som følger:

Mandag d. 26/10 – 2020, kl 19.00 - Sædelighedsfejden

En kirkeminister på bordel. Kan man forestille sig noget mere skandaløst? Ikke i dag og slet ikke i 1887, hvor det blev afsløret, at minister Jacob Scavenius havde tilbragt en våd aften hos en københavnsk prostitueret.
Kom og hør med når Cecilie Bønnelycke løfter i dynerne og fortæller om Det Moderne Gennembruds debat om køn, lyst og moral.
Cecilie Bønnelycke er inspektør på Langelands Museum – og skrev i 2019 bogen “Sædelighedsfejden”

Mandag d. 23/11 – 2020, kl 19.00 - Christian d. 2. og det stockholmske blodbad

Svenskerne har aldrig tilgivet “Christian Tyran” for det Det Stockholmske Blodbad. Men han huskes også for kærligheden til smukke Dyveke og forholdet til Mor Sigbrit. For slet ikke at nævne at han er omdrejningspunkt i den måske mest kendte danske roman “Kongens Fald”.
Lars Bisgaard vil præsentere os for mennesket bag myterne - og klarlægge hvad der helt præcist foregik i det bloddryppende stockholmske efterår for præcist 500 år siden. - Lars Bisgaard er historiker på Syddansk Universitet og er specialist i dansk senmiddelalder og reformation. I 2019 udgav han den meget roste biografi “Christian 2.”

Torsdag d. 17/12 - 2020 kl. 15.00 - sted: Stormgade 18. - Rundvisning på Københavns Museum

Efter flere forsinkelser er det med længsel ventede nye Københavns Museum omsider åbnet. 
I Historieklubben på Amager skal dette naturligvis markeres på den eneste rigtige måde - vi besøger dem igen! 
Denne gang vil fokus ligge mindre på bygningen og mere på Københavns historie - Fra istid til nutid - mindre kan ikke gøre det.

Mandag d. 11/1 – 2021, kl. 19.00 - Dagmar – Kejserinde af Rusland “Maria Fjodorovna”

Maria Helleberg er med rette blevet kaldt dronningen af den historiske roman. 
Vi har inviteret hende til Historieklubben for at gøre det hun er allerbedst til; at fortælle om en af danmarkshistoriens stærke kvinder; Dagmar “Maria Fjodorovna”, datter af Christian 9., Kejserinde af Rusland, mor til Ruslands sidste zar - og offer for en urimeligt hård skæbne.
Maria Helleberg har skrevet næsten 100 bøger - heraf er de fleste historiske romaner. I 2007 skrev hun den biografiske roman “Dagmar”.
Som Kejserinde i Rusland var Dagmar initiativtager til opførelsen af Den Russisk Ortodokse skt.. Aleksander Nevskij Kirke i Bredgade - som Historieklubben aflægger et besøg 8/2-2021.

Mandag d. 8/2-2021 – kl. 15.30 og 16.30 Sted: Bredgade 53 - Rundvisning – Aleksander Nevskij Kirken

Hånden på hjertet; ud over at det er kirken med de smukke gyldne kupler - der virker så dragende på øjet, når man kører forbi på Bredgade - hvad ved vi så når det kommer til stykket om Aleksander Nevskij Kirken? Hvad ved vi om kirkens historie, om dens menighed - og om hvad der egentligt foregår i den så markante og smukke kirkebygning? - Historieklubben på Amager er nu budt indenfor og får muligheden for at få svar på disse og mange andre spørgsmål.

Mandag 8/3-2021 - kl. 19.00 - Den islandske revolution – 1809.

Med islændingene som noget forbavsede tilskuere lykkedes det i 1809 københavneren, eventyreren og fantasten af Guds nåde Jørgen Jürgensen stort set ene mand i løbet af en eftermiddag at foretage et ublodigt kup - og løsrive Island fra det Danske Kongerige. 
Søren Mentz vil med udgangspunkt i denne “gavtyve-komedie” tage os med ud på en historisk rejse hvor vi følger den islandske stræben mod selvstændighed.
Søren Mentz er historiker og leder af Museum Amager. I 2019 udgav han bogen “Den islandske revolution”
Medmindre andet er angivet, foregår alle arrangementer på Sundby Bibliotek/Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 2300 København S

Evt. spørgsmål kan rettes til movern@kk.dk
 

Materialer