Hvorfor hedder det Pistolstræde

Pistolstræde i Københavns centrum er et af de mange gadenavne der kan sætte fantasien i gang. Men hvor kommer navnet fra?

Svaret er simpel. Ifølge Københavnske gadenavnes historie af Bent Zinglersen (Politikens Forlag, 1979) er svaret, at "Strædet er navngivet efter den form, det danner sammen med en gårdsplads for enden, der tænkes som pistolskæftet, og hvorfra der går en passage til Østergade." Det er altså ikke en duel om en kvindes kærlighed eller noget andet eksotisk der har givet strædet sit navn. Københavnske gadenavnes historie fortæller desuden at det er "Et 3 m bredt og kun 21 m langt appendiks til Ny Østergade, den eneste "gang" der er tilbage i København, hvor der tidligere var adskillige af disse snævre gyder. Ny Østergade afløste således i 1870erne Peder Madsens Gang, der var lige så smal om Pistolstræde".

Mere om strædet finde i Storbyens Stednavne af Bent Jørgensen (Gyldendal, 1999): "Kbh. Indre by. Navnet kendes tidligst 1757. Strædet har navn af i formen at minde om en pistil." Altså en bekræftigelse af at formen har givet stædet navn og en ny oplysning om navnets alder. I Københavns gadenavne : Fra Kokkedal til Karlslunde og Dragør til Værløse af Evan Bogan (Bogans Forlag, 2003) får strædet følgende skudsmål: "Pistolstræde er intet stræde, men den eneste bevarede af det gamle Københavns "gange" som indtil slutningen af 1800tallet var byens værste slum."

Se hvor Pistolstræde er via Google Maps.

13.10.09