Christianshavns Bogfestival bryder igennem muren

11.04.19
Med bl.a. Helle Helle, Katinka, Morten Pape og Kim Fupz Aakeson på programmet inviterer Christianshavns bibliotek til bogfestival den 25. & 27. april med temaet MURE.

Med tre pop-up-scener, højaktuelle forfattere og et stærkt musikprogram inviterer Christianshavns Bibliotek til en fejring af litteraturen, denne gang med temaet MURE. Festivalen finder sted den 25. april på Det Kongelige Danske Kunstakademis bibliotek og den 27. april i HAL C, på Christiania, i Pejsestuen i Sofiegårdens Kollegium med bl.a. Katinka, Helle Helle og Morten Pape på programmet.

Sammen med forfattere og kunstnere bliver murene, vi bygger, både de fysiske og dem i overført betydning, anskuet aktuelt og historisk. Publikum kan bl.a. glæde sig til at finde murenes gemte historier til byvandringer, høre gåsehudsfremkaldende true crime gys fra gamle dage og opleve forfattere såsom Helle Helle, Mathilde Walter Clark og Kim Fupz Aakeson i samtale om deres forfatterskab. Nogle af landets mest interessante skønlitterære, lyriske og eksperimenterende forlag vil stå klar til det populære bogmarked Boghandel/Skifter med ’på dagen ’-udgivelser og højtlæsninger fra etablerede og up-and-coming forfattere og digtere som Pia Juul og Kasper Ralsted Jensen.

Med pop-up-scener på Christiania, Sofiegårdens Kollegium og Det Kongelige Danske Kunstakademis bibliotek bevæger festivalen sig ud i bydelen for at undersøge, hvad der får os til at bygge mure, rive dem ned igen, og hvilken betydning murene har for dem, der bor i nærheden af dem.

Festivalens hovedscene er Hal C på Holmen, hvor bl.a. Helle Helle, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, Kim Fupz Aakeson, Morten Pape, Mathilde Walter Clark, Hanne Richardt Beck og Karen Fastrup er på programmet. Flere af forfatterne får selskab på scenen, f.eks. Kim Fups Aakeson, der sammen med fængselspræst Erik Asbjørn Adrian skal tale om skyld og uskyld, sorg og skam – og om det fængslende liv bag murene med udgangspunkt i Fupz roman Bådens navn fra 2018.

Christianshavns Bogfestival byder også på lokalt true crime-gys. Sammen med postdoc Pernille Ulla Knudsen kan man komme med på smedesvend Christian Julius Jensens sidste vandring fra fængslet på Nytorv til retterstedet ude på Amager i 1857. Jensen havde i jalousi dræbt sin sovende kone i familiens lille lejlighed i en baggård i Sofiegade på Christianshavn og blev som den sidste i Danmark henrettet i fredstid. Gennem arkivernes retsmateriale giver Knudsen et unikt indblik i familien Jensens liv og sociale forhold.

Mure, der former byer og mennesker
I år markeres 30 års dagen for Berlinmurens fald. Journalist og forfatter Lasse Soll Sunde, der er bosat i Berlin, vil på Christianshavns Bogfestival fortælle om Berlinmurens skæbner og historie, fortællinger om oprør, om livet bag muren og om betydningen af murens fald for menneskene omkring den. 

Murene bliver også anskuet lokalhistorisk med Britta Lillesøe i front. Lillesøe var en af de første, der i 1965 flyttede ind på Sofiegården på Christianshavn - et af de mange huse, der var blevet dømt ubeboelige af Københavns Kommune og stod til at skulle nedrives. Her boede Britta sammen med 60 andre såkaldte slumstormere (heriblandt Kim Larsen) indtil 1969, hvor Københavns Kommune gjorde alvor af beslutningen om at rømme Sofiegården og jævne bygningerne med jorden. Beboerne havde i mellemtiden skabt et blomstrende kreativt kollektiv med fællesspisning, kunst og fest, hvor unge kunstnere strømmede til, og de havde ingen intentioner om at overgive bygningerne uden kamp. Til Bogfestivalen fortæller Britta Lillesøe om livet som BZ’er og skabelsen af Christiania, hvor hun stadig bor den dag i dag. 

Kom bag om murernes historie

Sofiegården genopstod som kollegium i 1970’erne, og kollegiets pejsestue danner til bogfestivalen rammerne om en af festivalens scener, hvor Estrid Dyekjære, Illemann, Tine Paludan og Own Road skaber en hyggelig eftermiddagsstemning med musik og højtlæsning.

Når aftensolen falder på, går albumaktuelle Katinka på scenen i Hal C med sin ukulele og sit personlige tekstunivers, der trækker tråde tilbage til store danske digtere som Frank Jæger, Morten Nielsen og Tom Kristensen.

Mad og drikke
Hele dagen vil den rullende bogcafé sørge for kaffe, kage og croissanter. Man kan tilmed købe et digt til kaffen og få det læst op. Gastrotrucken vil sælge lækre bao buns, så ingen skal nyde litteraturen på tom mave.

Christianshavns Bogfestival: MURE
Hvornår: lørdag 27. april kl. 12 - 20 
Hvor: Hal C på Arsenalvej 6, 1436 København.
Pop-up-scener: Rosinhuset på Christiania & Pejsestuen i Sofiegårdens Kollegium.
Byvandring: Murenes gemte historier
Kl. 13, 15 og 17. Tilmelding til byvandringer fra kl. 12 ved indgangen til Hal C.
Fri entré 
 

Opvarmning på Kunstakademiets Bibliotek 25. april med snak om litteratur og arkitektur 
Allerede torsdag d. 25. april tager festivalen hul på murene i samarbejde med Det Kongelige Danske Kunstakademis Bibliotek. Forfatter Morten Pape er sat i stævne med de to arkitekter Peter Thule Kristensen og Morten Birk Jørgensen for at tale om arkitekturens betydning i fiktionen og i virkeligheden. Samtalen bliver modereret af litteraturredaktør ved Politiken, Jes Stein Pedersen, og der er fri entré.

Hvornår: torsdag 25. april kl. 17 – 18.30
Hvor KADK – Danneskiold Samsøes Allé 50, 1434 København.
Fri entré

Lidt fakta om bogfestivalen:

Om BOGHANDEL / SKIFTER 
Hal C omdannes til en stor boghandel, når den omvandrende boghandel indtager rummet med eksperimenterende forlag. Bøgerne er billigere end normalt, og det er redaktørerne og folkene bag forlagene, der står bag standene. BOGHANDEL/ SKIFTER handler om at hive litteraturen ned fra piedestalen og tilbage til den virkelighed, den kommer fra, hvor eksperimenterende den end måtte være. BOGHANDEL/SKIFTER drømmer ikke om at revolutionere den litterære verden, men om en verden, hvor folk som en selvfølgelighed diskuterer litteratur og forundres over den på samme måde, som det er tilfældet med film, tv-serier og musik. 
  
Om Christianshavns Bogfestival 
Christianshavns Bogfestival giver litteraturen en ekstra dimension ved at lade de fysiske rammer relatere og reflektere de skrevne fortællinger. Den første Bogfestival løb af stablen i 2004 på Christianshavns Torv i forbindelse med Verdens Bogdag. Festivalen har siden da fået ben at gå på og har bevæget sig rundt i bydelen på jagt efter nye perspektiver og måder at formidle litteratur på.  
 
Festivalen arrangeres af Christianshavns Bibliotek, der, i samspil med lokale aktører og institutioner, tematiserer programmet for bogfestivalen. Således har temaerne været krigslitteratur på Søofficersskolen på Nyholm, historisk litteratur ved Stadsgraven på Christianshavns Voldanlæg, krop og bevægelse i multihallen Hal C, en yderst appetitvækkende og sanselig udgave i Copenhagen Street Foods fristende omgivelser og litteratur på havnen, hvor festivalen sejlede publikum ud på litteratur-både i Københavns kanaler. 
 

Links
FB-side: https://www.facebook.com/christianshavnsbogfestival/

--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Program lørdag 27. april
Store Scene
12.00 Fællessang med værterne Rikke Forchhammer og Susanna Sommer fra foreningen Sangvær
12.15 Kim Fupz Aakeson i samtale med Erik Asbjørn Adrian.
13.15 Morten Pape
14.15 Helle Helle i samtale med Rasmus Riiskjær
15.15 Mathilde Walter Clark i samtale med Tonny Vorm
16.15 Karen Fastrup i samtale med Anja Majbritt Brygmann
17.15 Hanne Richardt Beck
18.05 Mikael Rømer
19.00 Katinka (solo)

Balkonscenen
Kl. 12. 15 Sofie Riis Endahl
13.00 Den sidste offentlige henrettelse v/ Pernille Ulla Knudsen
14.00 Egne Veje v/ Sofie Riis Endahl og Martin Dreyer Pedersen
15.00 Lasse Soll Sunde om Berlinmurens skæbner
16.00 Filmvisning med introduktion
18.00 Britta Lillesøe om Sofiegården og Christiania

Spejlsalen
(Boghandel/Skifter)
12.45 Monia Sander
13.45 Rasmus Halling Nielsen
14.45 Anders Rishøj
15.45 Pia Juul
16.45 Kasper Ralstad Jensen
17.45 Katrin Ottarsdóttir

PEJSESTUEN – SOFIEGÅRDENS KOLLEGIUM
12.45 Estrid Dyekjær
13.15 Illemann
14.00 Tine Paludan
14.30 Own Road

ROSINHUSET – CHRISTIANIA
(v/ Morgenstedet)
15.30 Jens Kæmpe
16.00 Mørtel
16.45 Ole Perregaard
17.15 Vandreår
 

Filer