Berømte danskere: Ole Rømer

Af Københavns Biblioteker
24.04.17
I mini-serien "Berømte danskere" - sætter vi fokus på danske videnskabsfolk og deres forskningsområde. Her er det astronom Ole Rømer.

Ole Rømer var især kendt som astronom, men var også ingeniør og politidirektør.

Som den første påviste han i 1675, at lyset hastighed kan måles. Nærmere bestemt en hastighed på ca. 230.000 km/s.

I 1681 blev Ole Rømer udnævnt til professor i astronomi ved Københavns Universitet. Samtidig var han aktiv i universitetets observatorium, der lå på toppen af Rundetårn. Desværre gik alle observationer og instrumenter tabt ved den store brand i København i 1728.

Han gjorde også forarbejdet til at indføre den gregorianske kalender, ligesom han arbejdede med at standardisere temperaturskalaen, hvor hans ”Rømerskala” senere dannede grundlag for Fahrenheitskalaen.

Han observerede Jupiters måne, for at fastlægge dens rotationstid. Han underviste i matematik, opfandt en planetmaskine, der kunne illustrere himmellegemernes bevægelser, udarbejdede et stjernekatalog og meget mere.

I 1694 blev han rektor for Københavns Universitet, senere dommer, politidirektør og borgmester.

En alsidig mand, der udrettede meget og bredte sig over mange områder. Men som primært blev kendt for opdagelsen af lysets fart – en opdagelse han også blev internationalt berømt for.

Ole Rømer levede fra år 1644 til sin død i 1710

Oprindeligt skrevet af Odense Centralbibliotek.