Miguel Ángel Asturias

21.11.17
For 50 år siden modtog Miguel Ángel Asturias Nobels Litteraturpris

Nobels litteraturpris er vel nok den pris i verden, hvor der hersker mest spænding for hvem der modtager prisen. Ofte er forfatterne mindre kendte, i hvert fald på vores breddegrader.

Og ofte bliver prisen ikke givet til bestsellerforfattere, hvilket er befriende, således giver det os mulighed for at stifte bekendtskab med forfattere der har udgivet værker som ikke har været udgivet i Danmark,

eller der kommer en større bevågenhed på forfatterskabet. 

For 50 år siden modtogMiguel Ángel Asturias (1899-1974)prisen, Han var guatemalansk forfatter og diplomat. i 1920erne fulgte han kurser i Paris om indianske kulturer i Mellemamerika samt indianske religioner.

Og det er disse to interesser der er gemmengående i hans forfatterskab samt kampen mod imperialismen og anden politisk undertrykkelse.

Den indianske kultur og de indianske religioner  kan læses i  Lengender fra Guatemala fra 1930,  som er en poetisk genskabelse af folkeeventyr og myter fra mayakulturen.

Hans kendtese værk er Præsidenten fra 1966, der er en grum beskrivelse af et diktatur -  baseret på dilvist historiske faxs.  -  Strukturet som en myte med magiske træk  -  Det er kampen mellem lys og mørle, drøm og virkelighed, ondt og godt. Styret af en frodruken, blodsuger  -  Præsidenten, den eneste der besidder sandheden inden for den sataniske magtcirkel. Den sociale virkelighed fremstilles i al sin grumhed parallelt med alle temaerne.

Asturias blev medlem af parlamentet Guatemala i 1942. Han grundlagde landets folkeuniversitet og fik forskellige diplomatiske poster, bl.a. som ambassadør i Paris.

for at skrive en kommentar.
Materialer