12 anbefalinger fra den nordiske litteraturskat.

Af Københavns Biblioteker
23.10.14
Nordisk Biblioteksuge indledes traditionen tro med Skumringstid, et arrangement der hylder den nordiske fortælletradition med højtlæsning af en og samme tekst i stearinlysets skær på rigtig mange kulturinstitutioner i hele Norden. Få her inspiration til læsning af bøger skrevet af forfattere fra vores nordiske nabolande.

Temaet for Nordisk Biblioteksuge 2014 er Trolde i Norden. Så naturligvis er den valgte tekst, der i år læses til Skumringstid et uddrag fra den svenske forfatter Stefan Spjuts roman: Stallo. Vigerslev Bibliotek har den 10. november afholdt skumringstid, og det var en meget stemningsfuld aften, hvor deltagerne aktivt kunne bidrage med såvel boganmeldelserne som snak om trolde i Norden. En af deltagerne var vokset op i Norge på en gård langt ude på landet, og der var der blev delt erindringer om, hvordan nisserne dengang tog del i hverdagen. En anden deltager kunne supplere vores liste nedenfor med endnu en norsk kriminalroman

Monica Kristensens: Hollændergraven der handler om et krydstogtskib i Svalbard, der driver rov i et fredet område og pludselig finder et helt frisk afhugget hoved og ingen krop. En spændende opgave for den lokale politimand. Forfatteren er en anerkendt polarforsker, som har ledet succesrige ekspeditioner og har flere forskningsophold på Svalbard bag sig. Det er forfatterens debutroman.

Finland:
Rosa Liksom: Kupé nr. 6
Rosa Liksom studerede som ung i Moskva, og hun var i 1986 på en tur med Den Transsibiriske Jernbane. Det er der blevet en fantastisk fortælling ud af, om pigen, den finske studerende og manden, en sovjetisk bygningsarbejder, som hun deler kupé med.

Marko Leino: Fælden
Marko Leino repræsenterer en ny generation af finske krimiforfattere, der skriver om det finske samfund lige her og nu.

Grønland:
Ole Korneliussen: Saltstøtten
Forfatteren har valgt en position som oprørsk outsider, der sarkastisk behandler både danske og grønlandske samfundsforhold. Denne roman finder sted i København og har temaer som menneskets ensomhed og fremmedgjorthed og dets mulighed for at foretage det frie valg.

Henning Jacobsen: I dunkel skygge
Henning Jacobsen inspireres bl.a. af ”konflikterne” som udspringer af to vidt forskellige kulturer, den grønlandske contra den danske.

Færøerne:
Joanes Nielsen: Brahmadellerne
De to færøske slægter Brahmadellerne og Tvibur følges over 250 år. Joanes Nielsen mestrer den nordiske magi, når han sidder mit i den færøske natur og skriver sine bøger.

Jógvan Isaksen: Korsmesse
Jógvan Isaksen var en af de første forfattere der skrev en krimi på færøsk og som også foregik på Færøerne.

Sverige:                                                                                                                                                                                                            Stefan Spjut: Stallo
Velskrevet trolde-thriller fra de nordsvenske skove. I Sverige bliver forfatteren Stefan Spjut sammenlignet med Stephen King.

Leif G.W. Persson: Den døende detektiv
Persson er kendt for sine skarpe, ofte ubehagelige politiromaner, der udstiller visse politifolks uduelighed og fordomme over for snart sagt alt, der afviger fra den fastlagte norm.

Norge:
Per Petterson: Aske i munden, sand i skoen
Det er den seksårige Arvid og hans verden som Per Petterson i disse 10 sammenhængende historier sætter fokus på. Arvid bor i en forstad til Oslo, hans far arbejder på en skofabrik og hans mor er dansk og gør rent. Tiden er slut 50-erne start 60-erne og Cuba-krisen står for døren.

Jo Nesbø: Politi
Jo Nesbø roses af kritikere for at have udvidet den moderne kriminalromans rammer og er i dag anerkendt som en af verdens allerbedste spændingsforfattere.

Island:
Jon Kjartan Stefansson: Sommerlys og så kommer natten
En lille fin roman, der kærligt og humoristisk fortæller om menneskene i et lille Islandsk samfund, om deres lykke og ulykke, styrker og svagheder. Jon Kjartan Stefansson er fantastisk til både persontegninger og naturbeskrivelser og man ønsker bare bogen kunne vare evigt.

Arnaldur Indridason: Tavs som graven
Indridason er Islands første krimiforfatter. Han kalder selv sine bøger for ”socialrealistiske krimier”, fordi de ikke blot handler om at løse kriminalgåder men også behandler samfundsmæssige problemstillinger.